Flehite begon met ‘de grote klappers’, vertelt Obdeijn. “Maatregelen waarmee je veel energie kunt besparen en waarvoor je subsidies kunt ontvangen, zoals ledverlichting en zonnepanelen. Via de KNLTB zijn we op zoek gegaan naar informatie over subsidieregelingen en kwamen zo terecht bij de Groene Club, die voor ons een scan heeft uitgevoerd. Die investeringen hebben we recent gedaan, op de langere termijn levert dat geld op.”
Grondwater
In overleg met de commissie duurzaamheid wilde de tennisclub nog wel een stap verder gaan. “Voor de sproei-installatie voor de banen gebruiken we nu nog drinkwater, legt Obdeijn uit. “Maar waarom zouden we geen put slaan en ons eigen grondwater gebruiken? We zijn het gaan onderzoeken en we hebben de offerte om dat mogelijk te maken klaarliggen. En hoe zit het met het gebruik van pesticiden in het groen in onze omgeving en de milieuvriendelijkheid van de schoonmaakmiddelen? Ook daar gaan we naar kijken. Een mooie eerste stap is dat we vogelkastjes hebben geplaatst voor het bestrijden van de eikenprocessierups. De komende tijd willen we ook in onze inkoopprocessen – plastic zoveel mogelijk uitbannen en duurzame barinkopen – en afvalscheiding stappen zetten.”
Gemak
“De tweede stap heeft te maken met gemak: we willen de kleedkamers en het clubhuis voorzien van verlichting met bewegingssensoren. Die investering krijg je er nooit uit, maar we doen het voor het gemak en natuurlijk om er zeker van te zijn dat die lampen gewoon uit zijn.”
Gedrag van de leden
De derde stap in onze duurzaamheidsambitie is erop gericht om duurzaam gedrag van de leden te stimuleren. Hoe kun je dat positief beïnvloeden? Want uiteindelijk moeten die leden er actief aan meedoen. Obdeijn: “Denk daarbij bijvoorbeeld aan afval scheiden. We informeren de leden waar het kan, onder meer via onze website en digitale nieuwsbrief. We zijn in gesprek met een afvalverwerker die zorgt voor goede afvalscheiding en die ook de bijbehorende bakken levert. Want nu wordt alles nog op één hoop gegooid.”
“Het is misschien niet altijd makkelijk om iedereen mee krijgen, maar het feit dat je kritisch kijkt naar de plastic huishouding in je vereniging kun je prima uitleggen. Iedereen weet dat zwerfafval dat blijft liggen, dat het niet afgebroken wordt. Als je dat verzamelt en hergebruikt, daar kan niemand tegen zijn. Het is toch ook raar dat kinderen thuis opgroeien in een huishouden waarin het afval gescheiden wordt, en dat dat op de vereniging niet gebeurt.”
Praktische verbeteringen
De scan van de Groene Club leverde ook nog andere inzichten op, vertelt Obdeijn. “We hadden een aantal vriezers en koelkasten in het clubhuis die ook in de winter aanstonden. Daarvan hebben we de stekker eruit getrokken. Levert dat heel veel geld op? Nee, maar het feit dat je er met z’n allen even over nadenkt, daar gaat het om. Zo willen we ook een tijdslot zetten op het koffiezetapparaat dat 24 uur per dag aanstaat. Dat zijn praktische dingen die met bewustwording te maken hebben.”
“Duurzaamheidsambities die verder gaan dan led-verlichting en zonnepanelen leven nog maar heel beperkt binnen de sport is mijn ervaring. Ik overleg twee keer per jaar met alle andere club voorzitters Amersfoort. Binnenkort komen we weer samen en ik denk dat er wel veel belangstelling is voor hetgeen wij doen. Ik hoop dat andere clubs ook aan de slag gaan, want het is goed om van elkaar te leren. En het is uit kostenbesparing ook slim om samen initiatieven te ontplooien.”
Energieneutraal
Intussen blijft Flehite werken om zich te ontwikkelen naar een echt duurzame vereniging. “Daar verdien je op zich geen geld mee, sterker nog, het zou op een aantal punten wel eens geld kunnen kosten. We kunnen ook niet alles tegelijk, we draaien volledig op vrijwilligers. Mijn ambitie voor de komende jaren? Ik zou ons clubhuis graag energieneutraal maken. Als we kijken naar de scan van de Groene Club, dan moet dat haalbaar zijn. Ik zou het mooi vinden als mensen straks met trots zeggen: wij tennissen bij een club met oprechte aandacht voor de omgeving.”
Ook aan de slag?
Wil je met jouw vereniging ook aan de slag met verduurzaming? Via NOC*NSF kom je, net als LTV Flehite, in aanmerking voor een begeleidingstraject, waarbij verschillende advies partijen een energiescan voor je kunnen maken. Meer weten? Meer informatie over deze begeleidingstrajecten vind je hier. Meer informatie over verduurzamen en praktijkvoorbeelden vind je op www.duurzamesportsector.nl.