Alles over sport logo

De Duurzaamheidsatlas: voorbeelden van verduurzaming bij sportaccommodaties

De sportsector moet vergroenen om de sport toekomstbestendig en betaalbaar te houden. De nieuwe Duurzaamheidsatlas laat zien dat het kan. Hoe verduurzamen andere sportclubs en accommodatie-eigenaren hun sportaccommodatie? Welke subsidies hebben zij gebruikt? En welke tips kunnen zij geven? Deze atlas geeft inzicht in goede voorbeelden van verduurzaming in de praktijk.

Voorbeelden van verduurzaming

In de Duurzaamheidsatlas vind je voorbeelden van verduurzaming in de praktijk. Clubs kunnen zelf hun sportaccommodatie toevoegen en laten zien welke duurzame stappen zij hebben gezet. Elke stap is er namelijk één. Als je wilt starten met het verduurzamen van je sportpark of sportaccommodatie dient de Duurzaamheidsatlas als inspiratiebron. Wil je zelf aan de slag en je groene producten direct online regelen? Ga dan naar Sport NL Groen.

Voor sportclubs

Een voorbeeld: ben je als bestuurder van een tennisclub geïnteresseerd in het plaatsen van een warmtepomp? In de Duurzaamheidsatlas vind je onder andere tennisvereniging Berg en Dal. Op de accommodatiepagina van die vereniging vind je welke maatregelen zij heeft toegepast, hoe de betrokkenen dat hebben aangepakt en welke subsidies zij hebben gebruikt. Ook geven ze tips, waar jij van kunt leren. Heb je specifieke vragen aan deze tennisclub? Dan kun je je vraag stellen door contactgegevens uit te wisselen.

Voor gemeenten

De Duurzaamheidsatlas geeft jou als beleidsadviseur een overzicht van de sportclubs in jouw regio. Je ziet welke maatregelen al worden toegepast en welke sportclubs voorop lopen. Hierdoor heb je zowel inzicht in het gemeentelijk vastgoed als in alle andere sportaccommodaties in jouw gemeente. Ben je bijvoorbeeld benieuwd welke accommodaties energieopslag toepassen? Ook dat is eenvoudig in de atlas te vinden.

Voeg je sportaccommodatie toe

Wij zijn ook benieuwd naar welke stappen jij al hebt gezet op het gebied van duurzaamheid. Daarom nodigen we je uit om jouw accommodatie toe te voegen aan deze atlas. Zo kunnen anderen van jullie traject leren, bouw je voor jezelf een historie op en help jij om samen tot een duurzame sportsector te komen. Sommige sportaccommodaties zijn al toegevoegd aan de atlas, op basis van algemene informatie. Staat jouw accommodatie er al in? Dan kun je beheerder worden en je pagina aanvullen.

Samen naar duurzaam

De sportsector verduurzaamt en wil in 2050 CO2-arm zijn. Hoe de sector dat wil doen, staat in de Routekaart Verduurzaming Sport. Deze routekaart is ondertekend door Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, Platform Ondernemende Sportaanbieders en de Branchevereniging voor Sport en Cultuurtechniek. De Duurzaamheidsatlas is een initiatief van dit samenwerkingsverband. Met dit platform willen we jou inspireren om stappen te zetten naar een duurzame en toekomstbestendige sportaccommodatie. Doe je mee?

Heb je vragen over de Duurzaamheidsatlas? Lees deze FAQ of neem contact op met Duurzame Sportsector.


Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
public, professional
instrument
duurzaamheid, sportbestuur, trends en innovatie