Een betere gezondheid voor mensen met een verstandelijke beperking in inzet van veel onderzoek. Ook op het IASSIDD congres – een congres voor onderzoekers op het gebied van verstandelijke beperkingen – in Melbourne in de zomer van 2016 werd bevestigd dat hun gezondheid achterblijft. Ik sprak diverse wetenschappers over dit onderwerp.
Is een slechtere gezondheid vanzelfsprekend?
“Dat gezondheidsprobleem is het gevolg van hun beperking”, hoor ik soms in de dagelijkse praktijk. Maar of dat altijd zo is, kan je je afvragen. Want mensen met een verstandelijke beperking zijn ook minder actief en minder fit dan leeftijdgenoten zonder verstandelijke beperking. Hoe groot is het effect van hun handicap enerzijds, en van bewegen anderzijds op hun gezondheid? En nog veel belangrijker: wat biedt sport en bewegen voor mogelijkheden?
Meer bewegen in het dagelijks leven
Noortje Kuijken sprak voor haar promotieonderzoek met een grote groep experts en betrokkenen. Zij komt tot de conclusie: focus je niet op dat sportuurtje voor mensen met een beperking. De grootste kansen op gezondheidswinst liggen bij meer bewegen in het dagelijks leven:
Misschien vraag je je af hoe groot het effect is. Als iemand meer beweegt in zijn dagelijks leven, komt dit dan zijn gezondheid echt ten goede? En is dat dan in zo’n mate, dat het gerechtvaardigd is om hier als instelling veel aandacht aan te besteden?
Als je dit wilt onderbouwen met cijfers, dan zal je moeten meten. En dat is best lastig. Want hoe onderzoek je, om maar bij het voorbeeld van Noortje aan het haken, het effect van een lichamelijke activiteit als was opvouwen op de gezondheid of kwaliteit van leven van cliënten?
Dr. Thessa Hilgenkamp krijgt regelmatig de vraag hoe je bij een interventie het beste kunt meten en geeft haar visie:
En hoe zit het dan met sport en mensen met een verstandelijke beperking?
Eerlijk is eerlijk: het effect van sporten is veel eenvoudiger wetenschappelijk te onderzoeken dan het effect van dagelijkse beweegactiviteiten. Maar het lijkt me niet evenwichtig om dat altijd als uitgangspunt van projecten en onderzoeken te nemen. Persoonlijk blijf ik pleiten voor een focus op algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Hoewel ik sport bij het congres toch ook meer ben gaan waarderen, om heel andere redenen:
Lees meer
- Factsheet: Sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking (2019)
- Impressie van Grootste Special Olympics Nationale Spelen ooit!
- Factsheet Sport en bewegen voor kinderen met een beperking