Als jong meisje was Houda Loukili – met haar Marokkaanse achtergrond – één van de eerste meisjes die gingen kickboksen. “Boksen was niet vanzelfsprekend in mijn omgeving, ik moest me bewijzen en heb veel hobbels overwonnen. Met de steun van mijn familie en mijn trainer, die zoveel meer was dan alleen een coach, ben ik er gewoon voor gegaan”, aldus Loukili. Op haar veertiende werd Loukili Nederlands jeugdkampioen Kickboksen.
Sport en persoonlijke ontwikkeling
Loukili gebruikt haar kwaliteiten als rolmodel en moeder van drie kinderen om anderen, vooral vrouwen en meiden, in beweging te krijgen. Voordat corona uitbrak gaf Loukili diverse sporttrainingen in Amsterdam met een focus op kickboksen en weerbaarheidstraining. Ze geeft ook meidensport in Amsterdam Nieuw-west en is trainer binnen het Favela Street Connect Programma. Daar verzorgde ze onlangs lessen voor jonge statushouders, als onderdeel van een persoonlijk ontwikkelingsprogramma. “De verandering die je ziet bij de meiden die deelnemen aan mijn sportlessen, maakt mij zo trots. Je ziet ze echt groeien. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, durven meer te vragen en laten zichzelf gewoon meer zien.”
Andere tijden vragen om een andere aanpak
Door corona lag opeens alles stil. Loukili: “Ik wilde echt iets betekenen voor de moeders, vrouwen en meiden die thuis zitten. Het is best pittig om thuisonderwijs te geven of te volgen, zelf te moeten werken en puf te hebben voor de hele dag.” Loukili miste zelf ook het contact met de vrouwen en meiden en het lesgeven. Andere tijden vragen om een andere aanpak. Loukili besloot digitaal interactieve workouts te organiseren.
Uitdaging voor alle niveaus
Samen met haar kinderen biedt ze nu drie keer in de week een laagdrempelige live workout van 30 minuten aan. De groep die hieraan meedoet, groeit snel. De dagen en tijden staan vast, de inhoud varieert. Iedereen kan op haar niveau meedoen en er zit voldoende uitdaging in. Je hebt wel een instagramaccount nodig om mee te kunnen doen en om @loukilihouda te volgen.
Dat het aanbod van Loukili aansluit bij de doelgroep blijkt wel uit de reacties van de deelnemers “Wat goed dat je dit doet!”, “Net wat ik nodig had.”, “Dit is de eerste keer na heel lang dat ik weer sport!”.
Rolmodel voor vrouwen en meiden
Via haar eigen social media contacten heeft Loukili de digitale live workouts onder de aandacht gebracht. Ook heeft ze een aantal middelbare scholen en natuurlijk de klassen van haar kinderen geïnformeerd. Via via worden de live workouts nu gedeeld.
Dat Loukili een rolmodel is voor vrouwen en meiden zie je terug in de goede opkomst tijdens haar live workouts. “Ik ben blij met de opkomst, gemiddeld 40 moeders met hun kinderen doen mee. Zij kunnen zich met mij of met mijn kinderen identificeren. Ook meiden die ik eerder een workshop heb gegeven, zie ik terug bij de live workouts. Dit is echt zo tof om te zien.”
Persoonlijk contact en aanmoediging
Dat het lesgeven bij Loukili vanuit het hart komt, zie je terug in de live workouts; elke deelnemer wordt betrokken bij de training. Het contact is persoonlijk en gaat verder dan aanmoedigingen tijdens de oefeningen, of het geven van een complimentje over de uitvoering. “Ik doe het met heel veel plezier en krijg er ook veel energie voor terug. Ik vind het fijn dat ik iets voor hen kan betekenen. De warme reacties die ik krijg van de deelnemers zijn echt tof.”
Zelf meedoen?
Wil je een keer meedoen: volg dan @loukilihouda op instagram. Op dinsdag, woensdag en donderdag komt Loukili om 13.00 uur online. Je klikt op haar profielfoto en komt dan in de digitale workout omgeving terecht.
Tips aan sportprofessionals
Loukili heeft nog een aantal tips voor andere sportprofessionals:
- Doe dat waar jij goed in bent en waar jouw passie ligt. Dit straal je dan ook uit tijdens de training en dat maakt dat men weer terugkomt.
- Differentieer in je oefeningen zodat iedereen mee kan doen.
- Sta open voor nieuwe ideeën.
- Verplaats je in de doelgroep en weet wat er speelt in de maatschappij en bij de doelgroep. Dit kun je dan af en toe kan laten passeren tijdens de les.
Andere artikelen: Waar moet je op letten als je meisjes wilt betrekken en behouden bij buurtsport?