Alles over sport logo

De Vogellanden helpt kinderen en hun ouders kennis te maken met (aangepast) sporten

Bij de Vogellanden in Zwolle is Anniek van Vilsteren actief als Psychomotorisch therapeut en sport- en beweegconsulent. “In mijn rol help ik kinderen en hun ouders met een beperking om hun weg te vinden in de wereld van (aangepast) bewegen. Mijn doel is om hen te laten kennismaken met verschillende vormen van beweging, zodat ze iets vinden waar ze blij van worden,” vertelt Anniek.

‘Vanzelfsprekend sporten met een handicap betekent denken in mogelijkheden en goed te luisteren naar wat iemand wil’ – Interview met Anniek van Vilsteren – Psychomotorisch therapeut en sport- en beweegconsulent bij Vogellanden.

Vogellanden heeft een duidelijke doelstelling: “Wij stimuleren en leren onze patiënten om regie te houden of te nemen over hun eigen leven en hun nieuwe situatie. De individuele hulpvragen staan centraal in onze behandelingen. Wij begeleiden onze revalidanten bij de uitdagingen die zij tegenkomen.

Kemerink Sport Event

Een van de initiatieven die Anniek organiseert is het Kemerink Sport Event. “In maart hebben we dit evenement georganiseerd, een sportmiddag waarop kinderen vier verschillende vormen van (aangepast) sporten konden uitproberen. Elk jaar kiezen we andere activiteiten, vaak uit het aanbod in de regio Zwolle, zodat kinderen dat wat ze hebben geprobeerd, kunnen oppakken in hun thuisomgeving. Dit jaar was de 10e editie van het Kemerink Sport Event,” zegt Anniek enthousiast. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met diverse partijen uit het sport- en beweeglandschap: “We werken samen met de Twijn (Hengeveld College), waar we de sportzalen mogen gebruiken, Sport Service Zwolle en Vogellanden en niet te vergeten onze hoofdsponsor Kemerink Voet en Beweging. Dit jaar waren de volgende activiteiten, verenigingen en ondernemers betrokken: Kickboksen (Tabonon), Tafeltennis Dedemsvaart, Boccia (Gehandicaptensport NL) en G-hockey (HC Zwolle). De activiteiten wisselen elk jaar,” legt Anniek uit.

Het opzetten van een regionale samenwerking

Op de vraag wat anderen zouden moeten weten over het opzetten van zo’n samenwerking in hun regio, geeft Anniek het advies om niet te groot te denken. “Begin klein en in de buurt en neem contact op met organisaties die met dezelfde doelgroep werken of daar enthousiast van worden. De kosten hoeven niet groot te zijn,” adviseert Anniek. De ervaring van de deelnemers van deze middag was zeer positief. “De deelnemers waren blij, enthousiast en hebben nu al zin in de sportdag van volgend jaar! Ook ouders van jonge kinderen doen vaak mee en zijn blij met zo’n sportdag. Ze vinden het fijn om te horen waar ze het aangepast sportaanbod kunnen vinden en dat ze terecht kunnen met hun vragen bij de sportconsulenten van Vogellanden of Sportservice Zwolle,” vertelt Anniek.

Hoe kunnen we samen het sporten met een handicap vanzelfsprekend maken?

“Door te denken in mogelijkheden en goed te luisteren naar wat iemand wil. We moeten kijken naar de mogelijkheden in de buurt en in de regio. Aangepast sporten is namelijk niet altijd dichtbij. Soms is sporten bij een reguliere vereniging of ondernemer mogelijk, maar voor kinderen met een beperking is het ook fijn om met andere kinderen met een beperking te sporten. Zo kunnen ze van elkaar leren en ook de beste zijn! Het is belangrijk dat ouders vroegtijdig geïnformeerd worden over de mogelijkheden van bewegen en zwemmen voor hun kind. Ook artsen en andere betrokkenen moeten het belang van een actieve leefstijl voor deze doelgroep onderstrepen en hier aandacht aan besteden,” aldus Anniek.

Tot slot voegt Anniek toe: “Ik word heel blij van bewegen en ik gun dat iedereen op wat voor manier dan ook!”


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
Inclusief sporten en bewegen
Sportaanbieders
praktijkvoorbeeld
samenwerken, sporten met lichamelijke beperking, sporten met verstandelijke beperking