Alles over sport logo

3 tips voor starten of versterken sportaanbod voor mensen met een beperking

Bijna tweederde van de mensen met een beperking sport niet wekelijks[1,2]. Initiatiefnemers – zoals sportaanbieders of ouders – die aan de slag willen om meer mensen met een beperking in beweging te krijgen, hoeven niet alles zelf te bedenken. Wat kun je doen als initiator?

Ben je bestuurder van een sportclub en wil je aangepast sporten organiseren of versterken? Of ben je ouder of vriend van iemand met een beperking die wil sporten? Misschien wil je als buurtsportcoach wel meer mensen in beweging krijgen. Start je met nieuw sportaanbod of wil je het huidige aanbod versterken – met anderen kom je verder. Dit zijn de eerste drie tips om aan de slag te gaan:

  1. Check welk aanbod er in de omgeving (nog niet) is
  2. Weet voor wie je sport organiseert
  3. Maak de aanleiding om te starten helder en maak verbindingen

1. Check welk aanbod er in de omgeving (nog niet) is

Dat kan bij een sportserviceorganisatie. Stimuleringsmaatregelingen vanuit de overheid hebben ervoor gezorgd dat er sinds 2017 een landelijk dekkend netwerk is van sportserviceorganisaties, nu samengekomen onder Sportkracht12. Bij de sportserviceorganisaties hebben ze het regionale sport- en beweegaanbod in beeld. Ook weten zij welk sportaanbod voor wie bedoeld en geschikt is. Vaak hebben zij ook in beeld hoe mensen met een beperking te bereiken zijn en welk sportaanbod nog ontbreekt of minimaal beschikbaar is.

2. Weet voor wie je sport organiseert

In Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen[3] met een beperking die kunnen sporten bij ongeveer 2.600 sportaanbieders. Wel blijkt het sportaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking aanzienlijk groter dan voor mensen met een lichamelijke beperking. En dat terwijl er er ongeveer 440.000 mensen met een licht verstandelijke beperking en verstandelijke beperking zijn[1,4] tegenover de anderhalf miljoen mensen die kampen met lichamelijke beperkingen. Ervaring leert dat je sneller verder komt als je juist de focus legt op wat ‘normaal kan’ en als je ‘net zoals reguliere sport’ aan de slag gaat. Verdiep je dus in de sportieve mogelijkheden en wensen, want elke doelgroep vraagt om een eigen benadering.

3. Maak de aanleiding om te starten helder en maak verbindingen

Het belangrijkste is om te bedenken welk doel je wilt bereiken. Het is namelijk altijd leuk om nieuw sportaanbod te organiseren, maar mogelijk bereik je het doel ook door bestaand aanbod te versterken. Welke kennis of vaardigheden heb jij en hoe je wil je die inzetten? Met jouw enthousiasme en inzet kun je een verschil maken. Denk aan samenwerking met anderen binnen de vereniging als ook daarbuiten, bijvoorbeeld met een zorginstelling.

Uitgangspunten voor sportaanbod voor mensen met een beperking:

  • Gewoon waar het kan
  • Aangepast waar het moet
  • Klein beginnen en leren van ervaringen

Aan de slag

Met drie tips is het sportaanbod voor mensen met een beperking nog niet gestart of versterkt. Hoe zit het met trainers en de accommodatie? En hoe promoot je je initiatief en zijn er subsidiemogelijkheden? Alle relevante onderwerpen om sportaanbod te organiseren, komen aan bod in De 6 van aangepast sporten. Ook kun je zelf op de website Kennis over Sportondersteuning informatie vinden over (sport)vervoer, financiën en (sport)hulpmiddelen.

Met de tool Scan & Match ontdek je welke sport- en beweegmogelijkheden er zijn voor mensen met een beperking in jouw gemeente of regio. Je gaat zelf op zoek naar antwoorden op vragen zoals: hoeveel mensen met een beperking wonen hier, welke sporten kunnen ze doen en past het aanbod goed bij hun wensen? Zo krijg je een duidelijk beeld van wat er goed gaat en waar kansen liggen.

In het Stappenplan opzetten aangepast sportaanbod vind je meer handige tips, informatie en inspirerende verhalen van zowel sporters als sportaanbieders.

Bronnen

  1. van den Berg L, Haak A. Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. 24 januari 2023;21.
  2. Sportdeelname wekelijks | Sport en bewegen in cijfers [Internet]. [geciteerd 5 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.sportenbewegenincijfers.nl/kernindicatoren/sportdeelname-wekelijks
  3. Ministerie van Volkshuisvesting RO en M. Leven met een beperking – Rijksoverheid.nl [Internet]. Ministerie van Algemene Zaken; 2024 [geciteerd 5 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-met-een-beperking
  4. Ministerie van Volksgezondheid W en S. Het aantal mensen met een licht verstandelijke beperking: een schatting – Publicatie – Sociaal en Cultureel Planbureau [Internet]. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; 2019 [geciteerd 5 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2019/10/01/het-aantal-mensen-met-een-licht-verstandelijke-beperking-een-schatting

Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
Sportaanbieders
Jongeren, Ouderen, Volwassenen
public, professional
tips
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid, sporten met lichamelijke beperking, sporten met verstandelijke beperking