Sinds 2006 vraagt het ACSM jaarlijks aan meer dan 2.000 professionals uit alle hoeken van de wereld en de fitnessbranche (commercieel, not-for-profit, medische en bedrijfsfitness) naar hun voorspellingen. Daarbij wordt de deelnemers aan het onderzoek vooraf gevraagd onderscheid te maken tussen hypes en trends. Met de enquête willen de onderzoekers namelijk geen fitnessvormen aanwijzen die een korte periode in de mode zijn. Het gaat in deze lijst juist echt om brede trends.
Top twintig fitnesstrends 2020
- Draagbare technologie: de fitness trackers, hartslagmeters, GPS-apparaten en smart watches staan net als vorig jaar bovenaan de lijst.
- High Intensity Interval Training: een training met super intensieve blokken afgewisseld met korte rustperiodes. Deze korte training met veel effect heeft aan populariteit gewonnen en is met één plek gestegen.
- Groepstraining: trainingen in groepen van meer dan vijf personen met voldoende ruimte voor het behalen van persoonlijke doelen.
- Trainen met gewichten*: de hoogste nieuwkomer in de lijst. Deze categorie vervangt krachttraining, omdat het hier specifiek gaat om het trainen met barebells, kettlebells, dumbbels en medicin ballen. Instructeurs geven altijd eerst uitleg over het juist gebruik van deze gewichten en zorgen regelmatig voor nieuwe oefeningen.
- Personal Training: in een-op-een begeleiding stemt de trainer de workout optimaal af op de doelen van de klant. Deze aanpak is al jaren populair en is nu ook weer drie plekken naar boven geklommen.
- Excersise is medicine: is een wereldwijd initiatief om zorgverleners te wijzen op de kracht van bewegen als medicijn voor hun patiënten. Dat deze trend flink is gestegen (van 10 in 2019) past in de ontwikkelingen rondom de gecombineerde leefstijlinterventie in Nederland.
- Trainen met je eigen lichaamsgewicht: dit is een goedkope en functionele trainingsvorm. Deze trend is relatief nieuw binnen het fitness.
- Fitness programma’s voor ouderen: mensen leven langer en werken langer, reden te over voor hen om fit en gezond te blijven. Deze trend staat al langer stevig in de top van deze lijst. In 2007 kwam het zelfs binnen op plek 2.
- Gezondheid/Wellness coaching: deze één-op-één aanpak (of in kleine groepen) is gericht op gedragsverandering bij een gezonde leefstijl. Een coach helpt bij het stellen van doelen en moedigt de klant aan daar aan te houden.
- In dienst hebben van gecertificeerde fitnessprofessionals.
- Training voor gewichtsverlies
- Functioneel trainen
- Buitenactiviteiten
- Yoga
- Licenties voor fitness professionals
- Lifestyle medicine *
- Circuit training
- Gezondheidsbevordering op de werkplek
- Meten van resultaten
- trainingen voor kinderen
*= nieuw ten opzichte van 2019
Niet in de top 20
In deze top 20 zijn een aantal trends verdwenen (ten opzichte van 2019): sport- en beweegapps, Mobiliteits/Myofasciale apparaten (zoals foam rollers), personal training in kleine groepen en postrevalidatie trainingsgroepen.
Net als vorig jaar ontbreken in deze lijst fitnessvormen als Pilates en kickboksen, die juist in Nederland populair zijn. In deze top 20 wordt ook niet gesproken over trends in het aanbieden van fitness. Daarbij moet gedacht worden aan budgetcentra (die 24 uur open zijn), fitnessboutiques, multisportcentra en flexibele contracten.