Alles over sport logo

Tipkaart: zo werk je als zorgverlener samen met de sport- en beweegsector

Patiënten die weinig ervaring hebben met sporten en bewegen, vinden het vaak lastig om in beweging te komen. Zij kunnen ondersteuning goed gebruiken. De sport- en beweegsector kan jou als zorgprofessional helpen om patiënten in beweging te brengen. Handig en zinvol, want de druk op de zorg is hoog. Juist door samen te werken met de sport- en beweegsector zorg je ervoor dat patiënten in beweging komen buiten de zorg.

Belang van bewegen

Het aantal mensen met ten minste één chronische aandoening stijgt in de periode 2022-2050 met maar liefst anderhalf miljoen, zo staat in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024. Daarmee zouden in 2050 12 miljoen mensen tenminste één chronische aandoening hebben. Naar verwachting is artrose tegen die tijd de meest voorkomende chronische aandoening[1].

Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Voldoen aan de beweegrichtlijnen kan helpen chronische aandoeningen voorkomen, verlaagt de ziektelast bij bestaande aandoeningen en helpt progressie van aandoeningen te beperken. Aangezien mensen met een chronische aandoening nog minder vaak voldoen aan de beweegrichtlijnen dan de algemene bevolking, valt daar veel winst te behalen[2].

Rol zorgprofessional

Vanuit zowel beleid, praktijk als wetenschap komt er steeds meer aandacht voor bewegen om aandoeningen te voorkomen en ziektelast te verlagen. Organisaties zoals Coalitie Leefstijl in de Zorg en de Nederlandse Sportraad pleiten voor meer aandacht voor leefstijl als middel voor ziektepreventie. Zo wordt er meer gesproken over ‘voorkomen is beter dan genezen’ en is er verschuiving gaande in de samenleving van nazorg naar voorzorg.

Vanuit deze toenemende aandacht voor preventie lijkt de zorg een geschikte omgeving om bewegen meer te stimuleren[3]. Patiënten die weinig ervaring hebben met sport en bewegen, vinden het lastig om zelf (meer) te gaan bewegen. Als zorgprofessional kun je hier een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het informeren over de positieve effecten van bewegen, het adviseren over bewegen, meedenken in de mogelijkheden om in beweging te komen of door te verwijzen naar een beweegprofessional of beweegaanbod.

Samenwerking met sport

Patiënten hebben vaak behoefte aan goede begeleiding en laagdrempelig aanbod. Vanuit de zorg samenwerken met de sport- en beweegsector stimuleert patiënten te sporten en bewegen. Het bewegen vindt dan plaats buiten de zorg. Een sportprofessional die jou hiermee kan helpen is bijvoorbeeld de buurtsportcoach. Hier kun je patiënten naar doorverwijzen om te ontdekken welk beweegaanbod en welke ondersteuning bij iemand past. De buurtsportcoach is vaak in dienst bij de gemeente, maar ook bij bijvoorbeeld sportbedrijven, in het onderwijs of de welzijnssector. 

Wil je samenwerken met de sport- en beweegsector en weten hoe je in contact komt met bijvoorbeeld buurtsportcoaches? Bekijk dan hieronder de tipkaart ‘Samenwerken met de sport- en beweegsector: hoe pak je dit aan als zorgprofessional?’. In deze tipkaart staan concrete tips over samenwerking op een rij.

Bronnen

  1. F. van der Lucht, M. Buijs, C. Deuning, H. Hilderink, M. Plasmans, R. Poos, L. Zwakhals, C. Couwenbergh (2024). Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024. Bilthoven: RIVM(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). www.volksgezondheidtoekomstverkenning.nl/vtv-2024/trendscenario
  2. Centraal Bureau voor de Statistiek, i.s.m. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2023). Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023. Den Haag: CBS.
  3. Schurink-van’t Klooster TM, Loyen A, Proper KI. Meer bewegen: doorverwijzing naar activiteiten door eerstelijnszorgverleners

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Eerstelijnszorg
public, professional
tips
gezondheidsbevordering, in beweging brengen, samenwerken, starten met sporten en bewegen