Alles over sport logo

Tipkaart: zo werk je als buurtsportcoach samen met de zorg

Als buurtsportcoach kun je sport en bewegen goed inzetten als middel voor mensen met (een risico op) een of meerdere chronische aandoeningen. Voor deze groep mensen, die weinig ervaring heeft met sporten en bewegen, is het lastig om meer te gaan bewegen. Zij kunnen ondersteuning hierbij goed gebruiken. Een intensievere samenwerking tussen sport en zorg is daarom belangrijk. Hier kun je als buurtsportcoach een belangrijke rol in spelen, maar hoe doe je dat? 

Rol eerstelijnszorg rondom bewegen

Voldoende bewegen helpt chronische aandoeningen voorkomen en verlaagt de ziektelast bij een chronische aandoening. Toch is het aantal mensen dat voldoet aan de beweegrichtlijnen beperkt[1]. Dit vraagt om het stimuleren van meer bewegen, want voldoende bewegen helpt leefstijlgerelateerde aandoeningen voorkomen. Vanuit de toenemende aandacht voor preventie lijkt de eerstelijnszorg hier een geschikte omgeving voor[2]. De huisarts en praktijkondersteuner (poh) zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met vragen en problemen. Andersom zien de huisarts en praktijkondersteuner vaak mensen met een of meerdere chronische aandoeningen. Zij hebben tijdens consults vaak niet de tijd om voldoende op sporten en bewegen in te zetten. 

Hoe is de zorg geregeld?

Veel huisartsenpraktijken werken in de regio samen met andere zorgaanbieders en vallen onder een zorggroep in de regio. De zorggroep levert de programmatische zorg aan patiënten met chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD, cardiovasculaire aandoeningen). De zorggroep heeft contact met alle praktijken die aangesloten zitten bij de zorggroep.

Rol buurtsportcoach

Voor deze groep mensen met (een risico) op een of meerdere chronische aandoeningen, kun je sport en bewegen goed inzetten als middel. Sporten en bewegen kunnen namelijk leiden tot langere zelfredzaamheid, fitter zijn en meer meedoen in de maatschappij. Hier kun je als buurtsportcoach goed op inspelen. Door de samenwerking met de zorg op te zoeken, bereik jij als buurtsportcoach deze kwetsbare groep en help je deze mensen verder. Aan de andere kant neem je de zorg werk uit handen door deze taak van hen over te pakken. 

Verbinding zorg en sport 

In de praktijk blijkt samenwerken met verschillende domeinen (zorg, welzijn en sport) vaak lastig[3]. Wil je meer weten over hoe je dat kunt doen? Bekijk hieronder de tipkaart ‘Samenwerken op het gebied van sport en bewegen: hoe werk je als buurtsportcoach samen met de zorg?’ waarin we concrete tips hebben verzameld. 

Meer lezen

Bronnen

  1. Gezondheidsraad. (2017). Beweegrichtlijnen 2017. Gezondheidsraad.
  2. Schurink-van’t Klooster TM, Loyen A, Proper KI. Meer bewegen: doorverwijzing naar activiteiten door eerstelijnszorgverleners.
  3. Collard, D.C.M. & Gutter, K. (2022). Leefstijlpreventie door verbinding van het zorg- en sportdomein. Utrecht: Mulier Instituut.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Inclusief sporten en bewegen
Eerstelijnszorg
public, professional
tips
buurtsportcoachregeling, gezondheidsbevordering, in beweging brengen, starten met sporten en bewegen