Alles over sport logo

Sporten met griep en verkoudheid

Heeft je kind de griep te pakken, of is het ‘gewoon’ verkouden? En is die training op zaterdag dan wel of niet verstandig?

Griep en verkoudheid worden vaak in één adem genoemd, maar zijn niet hetzelfde. Bij verkoudheid is je kind waarschijnlijk behoorlijk aan het hoesten en niezen, voelt het zich ‘niet lekker’ en heeft het misschien ook wel keel- en oorpijn. Er kan sprake zijn van een verhoging, maar niet boven de 38 graden.

Als er sprake is van griep, heeft je kindje meer dan 38 graden koorts, heeft het koude rillingen, hoofd- en spierpijn en voelt het zich doodziek.

Ook nu zal het flink aan het hoesten zijn en voelt het zich waarschijnlijk wat zwakjes. Griep kan erg plotseling op komen zetten.

De ziekte er lekker uit zweten?

Als je kindje echt ziek is, is sporten niet verstandig: het virus ‘eruit zweten’ is wat dat betreft een fabeltje. Maar dat betekent niet dat je kind met het eerste teken van verkoudheid thuis moet blijven. Om te bepalen wanneer trainen wel of niet verstandig is, kan je de ‘nek check’ gebruiken.

De ‘nek check’ werkt als volgt: heeft je kind alleen symptomen boven de nek, zoals hoofd- of oorpijn en een loopneus, dan kan het rustig gaan sporten. Het kan zijn dat je kindje wel iets rustiger aan moet doen dan gewoonlijk, maar thuisblijven is niet nodig.

Heeft je kind ook last van verschijnselen onder de nek, zoals koorts, spierpijn of moeite met ademhalen, houd het dan lekker een paar dagen thuis om goed uit te zieken. Weet je niet zeker waar de symptomen van jouw kind onder vallen, kijk dan even in onderstaande tabel.

Los van de ‘nek check’ geldt in ieder geval de regel dat je kind zonder koorts prima, maar al dan niet wat rustiger, kan trainen, maar met koorts boven de 38 graden het beste thuis kan blijven. Sporten met griep is dus geen verstandig idee.

Hoe lang rust houden?

Kinderen die gek zijn op hun sport, willen waarschijnlijk zo snel mogelijk weer meedoen aan de training. Hoewel enthousiasme natuurlijk goed is, is het verstandig hier wat voorzichtig mee te zijn: te snel weer beginnen met sporten kan ervoor zorgen dat de virusinfectie weer terug komt, en daar schiet je natuurlijk niets mee op. Houd daarom de volgende regel aan:

Laat je kind het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd, niet trainen. Dus heeft je kind 3 dagen koorts gehad, laat het dan pas na 6 dagen weer trainen. Voor die tijd kan het natuurlijk wel teamgenootjes aanmoedigen vanaf de kant!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Jongeren, Kinderen
public
gezondheidsbevordering