Alles over sport logo

Schouderblessures 3: gebroken sleutelbeen

Schouderblessures komen veel voor in de sport. Het gewricht is erg mobiel, maar daarom ook erg gevoelig. Veelvoorkomende schouderblessures zijn een schouder die uit de kom is geschoten, een gebroken sleutelbeen, spier- of peesletsel en een slijmbeursonsteking.

Omdat er zoveel verschillende schouderblessures zijn, zullen we elke blessure in een apart artikel behandelen. In dit artikel is dat een gebroken sleutelbeen.

Een gebroken sleutelbeen is de meest voorkomende fractuur bij kinderen. Een breuk is direct zichtbaar aan een vreemde stand van het sleutelbeen en gaat bovendien gepaard met veel pijn.De breuk is vaak het gevolg van een val op de schouder of het sleutelbeen.

Behandeling gebroken sleutelbeen

Een sleutelbeenfractuur moet in het ziekenhuis worden behandeld. In het ziekenhuis doen ze je kind een mitella om die tot drie weken moet blijven zitten. Probeer zelf geen mitella om te leggen als je hier geen ervaring mee hebt. Laat je kind, tot er professionele hulp is, zelf de arm ondersteunen in een positie die voor hem of haar het meest prettig aanvoelt.

Het is belangrijk dat je kind goed rust neemt tot de breuk is geheeld.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.


Onderwerpen

Gezonde leefstijl
Eerstelijnszorg
Jongeren, Kinderen
public
blessures