Alles over sport logo

Schouderblessures 1: schouder uit de kom

Schouderblessures komen veel voor in de sport. Het gewricht is erg mobiel, maar daarom ook erg gevoelig. Veelvoorkomende schouderblessures zijn een schouder die uit de kom is geschoten, een gebroken sleutelbeen, of een overbelaste schouder.

Omdat er zoveel verschillende schouderblessures zijn, zullen we elke blessure in een apart artikel behandelen. In dit artikel is dat een uit de kom geschoten schouder, oftewel een ontwrichting van de schouder.

Wat is een schouderontwrichting?

De schouder is een gewricht dat bestaat uit een gewrichtskop die in een gewrichtskom beweegt, zoals wanneer je een vuist omsluit met je andere hand. Bij een ontwrichting zit de gewrichtskop niet meer goed in de -kom, wat erg veel pijn veroorzaakt.

Schouderontwrichtingen komen vaak voor bij judo en slag- of werpsporten.

Een ontwrichting wordt vaak veroorzaakt door een val, bijvoorbeeld na een worp tijdens de judoles. Ook draai-hefbewegingen, zoals bij het werpen van een bal, kunnen tot een ontwrichting leiden. Deze beweging wordt vaak gemaakt tijdens bijvoorbeeld het pitchen bij soft- of honkbal.

Schouder uit de kom? Een schouderontwrichting herkennen en behandelen

Als bij je kind een schouder uit de kom is geschoten, zul je dit meteen merken. Je kind zal de getroffen arm niet meer kunnen gebruiken en vaak kun je ook zelf zien wat er aan de hand is. Niet alleen zwelt de schouder op, vaak kun je ook zien dat de bovenarm niet meer helemaal ‘op zijn plaats’ zit. Bovendien gaat een ontwrichting gepaard met plotselinge, hevige pijn. Je kind zal je dus absoluut laten weten dat er iets mis is.

Zelf kun je, helaas, niet veel doen bij een ontwrichting. Het belangrijkste is dat de schouder zo snel mogelijk weer op zijn plaats wordt gezet: dit gebeurt over het algemeen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt de schouderkop weer in de -kom gezet. Je kind zal hierna voor ongeveer een week een mitella meekrijgen.

Bij jonge kinderen is de kans aanwezig dat hun schouder na de eerste keer nog vaker uit de kom schiet, zeker wanneer ze soepele gewrichten hebben. Als dit gebeurt, is het aan te raden om langs een fysiotherapeut te gaan. Zij kunnen je kind helpen met het verstevigen van de spieren en pezen rondom het gewricht. Laat je kind bovendien enige tijd sporten en bewegingen vermijden waarbij de kans groot is dat de schouder uit de kom schiet.

Als het verstevigen van het gewricht niet helpt en de schouder van je kind nog steeds gemakkelijk uit de kom schiet, is het mogelijk dat de schouder geopereerd moet worden. Je fysiotherapeut kan overleggen met je huisarts of een verwijzing naar de orthopedisch chirurg zinvol is.

Een ontwrichting voorkomen

Het belangrijkste bij het voorkomen van een ontwrichting is dat je kind goed opgewarmd is voor het echt begint met sporten. Dit geldt voor slagsporten, zoals softbal, maar ook voor gooi- en racketsporten en zelfs voor zwemmen. In het geval van judo blijft de kans op een schouderontwrichting bestaan omdat het uit de kom schieten hier wordt veroorzaakt door een plotselinge val.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.


Onderwerpen

Gezonde leefstijl
Eerstelijnszorg
Jongeren, Kinderen
public
blessures