Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder: het is een oude wijsheid die zich ook in moderne tijden steeds opnieuw bewijst. Bijvoorbeeld in de zorg. Want wat de laatste jaren steeds duidelijker wordt, is dat we de zorg anders moeten organiseren. Mede vanwege de vergrijzing, de druk op de zorg en de stijgende zorgkosten.
Meer en slimmer samenwerken kan bijdragen aan een toekomstbestendige zorgsector. Domeinoverstijgende samenwerkingen bieden daarbij veel kansen. Zo kan de sport de specialistische zorg in ziekenhuizen en klinieken, de revalidatiezorg of de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) versterken. Door het hele land ontstaan dan ook steeds meer van dit soort initiatieven.
Op bezoek bij geslaagde samenwerkingen
Zo’n samenwerking opzetten, kan best uitdagend zijn. Hoe regel je bijvoorbeeld de financiering? Hoe zorg je dat betrokkenen, zoals medisch specialisten, meedoen met je initiatief? En welke valkuilen moet je vermijden? De geleerde lessen, tips en inspiratie uit de volgende drie succesvolle samenwerkingen helpen je op weg bij dit soort vraagstukken.
Praktijkvoorbeeld 1: het Bravis ziekenhuis Leefstijlloket (Roosendaal)
Het Leefstijlloket helpt patiënten een gezonde leefstijl te ontwikkelen en vol te houden. Vermoedt een zorgprofessional dat een patiënt daar baat bij zou hebben? Dan kan de professional die persoon doorverwijzen naar het loket. Daar kijken twee leefstijlmakelaars samen met de patiënt naar leefstijl en onderliggende problemen. Is bij overgewicht bijvoorbeeld een diëtist de beste optie, of moet eerst stress worden aangepakt? Vervolgens begeleiden de leefstijlmakelaars de patiënt naar passende lokale initiatieven op gebieden zoals voeding, beweging, alcohol en ontspanning. Van sportclub tot slaapcoach.
Het Leefstijlloket is een oplossing voor zowel zorgprofessionals als patiënten. Specialisten kunnen patiënten snel en makkelijk op weg helpen naar de juiste vervolgstappen. En de patiënten? Die krijgen meer handvatten om hun leven en gezondheid duurzaam te verbeteren, dankzij de begeleiding op maat en de aandacht voor onderliggende problematiek.
Wil je weten hoe deze samenwerking is opgezet? Lees alles over het leefstijlloket in Medisch specialisten en leefstijlmakelaars bundelen krachten in Bravis ziekenhuis.
Praktijkvoorbeeld 2: het Isala Ziekenhuis Sportloket (Zwolle)
Het Sportloket is een samenwerking tussen het Isala Ziekenhuis en revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle. Mensen komen bij het Sportloket op verwijzing van de (revalidatie)arts of het behandelteam. Het gaat om chronisch zieke of revaliderende patiënten. Twee consulenten van het revalidatiecentrum geven hen een persoonlijk beweegadvies.
Het doel? Een beweegactiviteit vinden die goed past bij iemands mogelijkheden en wensen. De consulenten maken de brug naar bestaand beweegaanbod, maar kijken ook naar actieve leefstijl in algemene zin. Ze denken mee over praktische zaken als hulpmiddelen, vervoer, kosten en benodigde begeleiding. Om de koppeling naar het sport- en beweegdomein te maken, werken de consulenten ook intensief samen met SportService Zwolle. Daardoor wordt het lokale aanbod beter benut en kunnen aanbieders beter inspelen op de vraag vanuit revaliderende of chronisch zieke mensen.
Ben je nieuwsgierig naar succes-sleutels bij het opzetten van deze samenwerking? Lees alles over het Isala Ziekenhuis Sportloket.
Praktijkvoorbeeld 3: de beweegmakelaar in het Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem)
De regionale beweegmakelaar is een initiatief van het lokale sportbedrijf Sport-ID, het Slingeland Ziekenhuis en het samenwerkingsverband Achterhoek in Beweging. Het project startte met behulp van een Sportimpuls vanuit ZonMw.
De regionale beweegmakelaar werkt vanuit een spreekkamer op de afdeling Fysiotherapie en helpt patiënten bij het vinden van passende beweegactiviteiten. Specialisten van alle afdelingen kunnen patiënten via het elektronisch patiëntendossier naar de regionale beweegmakelaar doorverwijzen.
De regionale beweegmakelaar bespreekt vervolgens met de patiënt de wensen, doelen en mogelijkheden en zoekt passend aanbod. Vervolgens zijn er gedurende één jaar diverse contactmomenten: de beweegmakelaar checkt of het aanbod aansluit, of de patiënt nog beweegt en of er nog iets nodig is. Patiënten uit omliggende gemeenten worden doorverwezen naar hun lokale beweegmakelaar. In deze samenwerking is veel aandacht voor monitoring en evaluatie. Ook zijn enkele gemeenten betrokken.
Ben je benieuwd naar de tips die voortvloeien uit dit initiatief? Lees alles over de beweegmakelaar in het Slingeland Ziekenhuis.