Alles over sport logo

Feiten en cijfers over bewegen als onderdeel van de werkdag

Veel mensen besteden een groot deel van een gemiddelde doordeweekse dag aan hun werk. Maar helaas bewegen mensen tijdens de werkdag over het algemeen weinig. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 blijkt dat werknemers gemiddeld 4 uur op een werkdag zitten [1]. 21% van de werknemers zit zelfs 8 uur op een werkdag. Dit percentage is het hoogst onder hoogopgeleide werknemers. In vergelijking met andere Europese landen zitten Nederlanders het meest [2].

Gezondheidseffecten zit- en beweeggedrag

Weinig bewegen en veel zitten tijdens werk heeft grote effecten op de gezondheid van de Nederlandse bevolking.

  • Zo verhoogt de combinatie van weinig bewegen en veel zitten de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes type II, darm- en borstkanker en hart- en vaatziekten [3].
  • Mensen die op een dag meer dan 8 uur zitten en weinig bewegen hebben 74% meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan mensen die minder dan 4 uur op een dag zitten en veel bewegen.
  • Ook hebben mensen die veel zitten een kans van 10 tot 27% op vroegtijdige sterfte [4].
Luister de podcast van Kenniscentrum Sport & Bewegen over hoe je zitten tijdens werktijd kunt verminderen.

Deze risico’s worden echter kleiner wanneer iemand het vele zitten compenseert met (veel) bewegen [4,5]. Minder zitten en meer bewegen tijdens de werkdag heeft niet alleen fysieke gezondheidseffecten. Het leidt bovendien tot een hogere ervaren vitaliteit, sociale interacties met collega’s en/of relaties, en verbeterde werkprestaties van werknemers [3]. Ook ander onderzoek bevestigt dat het investeren in gezondheidspreventie bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid van werknemers [6].

Ben je op zoek naar tips hoe je praktisch meer bewegen in je werkdag kunt brengen?

Lees dan Thuis werken, hoe zorg je voor

Feiten en cijfers: bewegen tijdens de werkdag

  • Werknemers zitten gemiddeld 4 uur op een dag. 21% van de werknemers zit zelfs acht uur. Dit percentage is het hoogst onder hoogopgeleiden [1].
  • Mensen die meer dan 8 uur zitten op een dag en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten. Ook hebben mensen die veel zitten 10 tot 27% kans op vroegtijdige sterfte [4].
  • Minder zitten en meer bewegen tijdens de werkdag heeft niet alleen fysieke gezondheidseffecten; het verhoogt ook de ervaren vitaliteit [3].

Stimuleren van bewegen op werk

Nu we veel thuis werken, is bewegen nog relevanter geworden. Het risico om minder te bewegen tijdens een thuiswerkdag is namelijk groot. Dat komt onder andere doordat woon-werkverkeer wegvalt, zoals het lopen naar openbaar vervoer of fietsen naar de werkplek. Dit heeft veel invloed, want deze beweegmomenten helpen om aan de beweegrichtlijnen te voldoen en van alle gezondheidsvoordelen te profiteren [7].

Meer weten over bewegen op de werkvloer? Als expert op het thema bewegen is Kenniscentrum Sport & Bewegen partner van het programma Vitaal Bedrijf. Dit initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland helpt ondernemers stap voor stap op weg naar een vitale toekomst: www.vitaalbedrijf.info

Beweegkansen tijdens het werk

Gelukkig zijn er genoeg kansen om te bewegen tijdens de werkdag. De Beweegrichtlijnen geven aan dat elke vorm van bewegen goed is voor de gezondheid. Daarbij is het belangrijk om verspreid over de dag te bewegen. Kleine beweegmomenten gedurende de werkdag maken al snel een verschil. Denk hierbij aan ochtend- of lunchwandelen, staand vergaderen of belafspraken lopend doen. Bekijk hier alle tips voor bewegen tijdens het werk.

Bronnen

  1. Hooftman WE, Mars GMJ, Knops JCM, Dam LMC van, Vroome EMM de, Janssen BJM, Pleijers AJSF, Bossche SNJ Van den. Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019. Methodologie en globale resultaten. TNO/CBS; 2020.
  2. Kenniscentrum Sport, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Factsheet zitgedag: beweeg meer, zit minder!. Ede: Kenniscentrum Sport; 2019.
  3. Damen I, Brombacher H, Lallemand C, Brankaert R, Brombacher A, Wesemael P van, Vos S. A Scoping Review of Digital Tools to Reduce Sedentary Behavior or Increase Physical Activity in Knowledge Workers. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jan 13;17(2):499.
  4. Gezondheidsraad. Sedentary behaviour and risk of chronic diseases. Den Haag: Gezondheidsraad; 2017.
  5. Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad; 2017.
  6. Proper K. Inzetten op gezondheid is werk voor iedereen. Amsterdam: VU; 2020.
  7. Byambasukh O. Physical activity and cardiometabolic health: Focus on domain-specific associations of physical activity over the life course. [Groningen]: University of Groningen; 2020. doi:10.33612/diss.112903501.

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Werk
Volwassenen
public, professional
feiten en cijfers
gezondheidsbevordering