Dat deed hij in het kader van de rubriek ‘feit of fictie’ van Radio 1, naar aanleiding van de WK-kwalificatiewedstrijd van Saoedi-Arabië tegen Australië op 8 juni in Adelaide (Aus). Bondscoach Bert van Marwijk en assistent-coach Mark van Bommel hebben voorafgaand aan de wedstrijd aangegeven dat het lastig zou worden juist vanwege de vastentijd. Het team verloor met 3-2 en is daardoor zijn koppositie in de kwalificatie voor de Aziatische zone voor de WK 2018 kwijt.
Lange of korte nacht maakt verschil
Het team van Topsport Topics ondersteunt topsporters en bondscoaches met wetenschappelijke kennis en deelt ook factsheets met het algemeen publiek via Allesoversport en Topsporttopics.nl.
Op de vraag of de Ramadan echt effect heeft op de prestaties van sporters, zegt Paul Schermers: “Het effect van de Ramadan is in Australië minder groot, omdat het daar nu winter is en er een langere nacht is waarin de sporters voedsel en vocht kunnen nemen. Ze hebben zelfs nog voor de wedstrijd kunnen eten en drinken. Hoe noordelijker je in de zomer gaat, hoe langer het licht is. In Noorwegen is het nu bijvoorbeeld 18,5 uur licht. Als je dan al je eten en drinken voor een etmaal in 5,5 uur naar binnen moet werken, dan kan dat zeker een negatief effect hebben. Daar komt bij dat je bij de Ramadan ook een ander voedingspatroon ziet: veel vetten en zoetigheden. Dat zou ik niet adviseren.”
Wat dan wel? De adviezen voor vastende (top)sporters
- houd je normale voedingspatroon aan, dus laat het extra suiker en vet staan;
- kies voor veel koolhydraten en eiwitten;
- drink voldoende;
- omdat je ’s nachts moet eten, kan er een slaaptekort ontstaan, helemaal aan het einde van de Ramadan. Probeer daarom overdag wat bij te slapen.
Luister hier naar het radio-interview met Paul Schermers van het TopsportTopics-team van Kenniscentrum Sport & Bewegen. (EenVandaag, AVROTROS 08 juni 2017 14:00 – 16:00)