Lekker naar buiten met je kind
Rebecca is 32 jaar, werkt 32 uur per week en heeft een zoon Xavi van 3 en een dochter van een half jaar. Haar man werkt fulltime en in ploegendienst.
“Ik ben nooit een fanatiek sporter geweest, ik beweeg omdat ik het leuk vind en omdat ik er lekker van in mijn vel ga zitten. Voordat Xavi er was, fitnesste ik samen met mijn man en wandelden we vaak na het avondeten. Ook na de geboorte van mijn eerste gingen we wandelen met de kleine in de buggy. We sportten nog regelmatig, dan pasten mijn ouders op. Maar zowel het wandelen als het fitnessen hield op: Xavi kreeg vaste slaaptijden en we zijn verhuisd, mijn ouders wonen nu te ver om even op te passen.”
Balans werk en privé
“Na een tijdje begon het te kriebelen: ik wilde me weer fit voelen. Maar vind maar eens een balans tussen werk en privé! Daarbij komt dat we een grote hechte familie hebben, onze weekenden zijn dus ook druk bezet. Fitnessen in mijn eentje vind ik saai en ik vind er geen tijd voor, omdat mijn man onregelmatig werkt. Eigenlijk voel ik me ’s avonds ook te moe om naar de sportschool te gaan.”
Weer of geen weer: we bewegen elke dag
Maar nu heeft Rebecca het samen bewegen met haar zoontje helemaal ontdekt. “Ik geniet ervan als Xavi zoveel plezier heeft bij het buiten spelen en vind het heerlijk om samen met hem naar de speeltuin te gaan, buiten te ‘voetballen’ of een rondje met de fiets te maken. Wij bewegen elke dag, weer of geen weer. Gewoon regenkleding aan en naar buiten, stampen in de plassen. En als het even lukt, wandelen we met z’n viertjes naar de kinderboerderij of het park. Ik ben een buitenmens en krijg er energie van en Xavi slaapt ’s avonds als een roos.”
De sportschool mist ze momenteel niet: waar ze voorheen het openbaar vervoer nam, fietst ze nu een aantal keer per week 5 km heen en 5 km terug naar het centraal station, waar ze de trein naar het werk neemt.
Samen bewegen met je kind
- Ga naar de speeltuin, het park of de kinderboerderij. Op www.plekcheck.nl kun je speelplekken vinden bij jou in de buurt
- De ‘iGrow’ app is gratis te downloaden en laat zien hoe je kind (van 0 tot 10 jaar) groeit en of het een gezond gewicht heeft. Je krijgt tips over gezonde voeding, bewegen en slapen. Ook kun je zien waar je in je eigen omgeving kunt spelen, wandelen en zwemmen
- Fiets of loop samen naar school, de peuterspeelzaal, de crèche of de supermarkt
- Ga naar het bos en combineer wandelen met een speurtocht/boompje klimmen/hutten bouwen/verstoppertje doen
- Regent het? Regenjas en -laarsjes aan en lekker stampen in de plassen. Lees meer over buiten spelen bij slecht weer
- Doe balspelletjes in de achtertuin of op een grasveldje in de buurt
- Zet een lekker muziekje op en dans samen in de woonkamer
Samen sporten met je kind
- Ga samen op baby- of peuterzwemmen, gymles of op dansles
- Sommige sportverenigingen bieden lessen aan voor jonge kinderen terwijl ze op hetzelfde tijdstip lessen voor volwassenen aanbieden
- Er zijn sportclubs die een kinderopvang hebben
- Kan je kleuter al aardig fietsen? Laat het dan fietsen terwijl je een stukje gaat joggen.
Fit en fanatiek met jonge kinderen
Femke is 36 jaar, werkt 24 uur per week en heeft twee dochters: Mare van 5 en Jade van 1. Haar man is arts en heeft soms onregelmatige diensten.
“Ik kan niet zonder sport, het is een stukje van mij, mijn identiteit. Voordat mijn kinderen er waren, was ik een fanatieke triatlon sporter. Ook tijdens de zwangerschap sportte ik door, hardlopen ging niet meer, maar dan ging ik zwemmen of thuis op de spinfiets.
Maar als je moeder wordt, moet je opeens een heleboel ballen in de lucht houden en je wilt er primair zijn voor je kinderen, daarvoor gaat veel opzij… verder moest ik herstellen, had last van mijn bekkenbodemspieren, had minder tijd, was moe, gaf borstvoeding, had gebroken nachten, een laag energieniveau, een druk werkschema en stond ik er vaak alleen voor als mijn partner studeerde of nachtdienst had. ‘Hoe word ik weer fit?!’ vroeg ik me geregeld af…”
Hardlopen met de buggy
Femke had goede voorbeelden om zich heen: vrienden die al kinderen hadden, begonnen ook weer te sporten, dat hielp. “Omdat ik het hardlopen weer wilde oppakken, investeerde ik in een hardloopwagen, een soort buggy met drie stevigere wielen en een voorwiel dat vast kan staan. Zo kreeg ik mijn vrijheid weer terug!
Nu breng ik de oudste naar school en daarna spelen de jongste en ik nog lekker even samen op het schoolplein. Daarna zet ik haar in de wagen en loop ik mijn rondje, heerlijk… van alle gekochte babyspullen is de hardloopwagen de beste investering.”
Pas je doelen aan en geniet
Femke heeft een mindswitch gemaakt: “Voorheen fietste ik 100 km, nu 35. Voorheen was ik een hele dag weg voor een triatlonwedstrijd, nu ren ik een bosloop van 10 km terwijl mijn gezin zich in het bos vermaakt. Ik heb mijn doelen aangepast, maar ik vergeet mijn sportmomenten niet!
Zo wandel ik met collega’s tijdens de lunch of combineer een afspraak met een vriendin door samen te gaan racefietsen. Ook geef ik mijn kinderen graag het plezier voor sporten en bewegen door. We zijn al twee keer op fietsvakantie geweest. En ik ga vaak wandelen of fietsen met de kinderen. Laatst zei mijn oudste dochter toen we langs een file fietsten: ‘Mamma, waarom zitten al die mensen in de auto? Het is toch zo’n mooi weer!’…Dat is toch prachtig?”
Zelf sporten, maar geen oppas?
- Investeer in een hardloopwagen, een soort buggy met drie grotere stabiele wielen, en ren je favoriete rondje door de wijk of door het park. Je kunt ook skeeleren of skaten in plaats van hardlopen
- Ga met je partner en je kind(eren) naar het zwembad. Je partner en jij kunnen elk een half uurtje baantjes trekken terwijl de ander op het kind of de kinderen past
- Er bestaan apps waarmee je je (slapende) kind in de gaten kunt houden als je een wandeling in de wijk wilt maken of een blokje om wilt rennen. Je mobiel of iPad fungeert dan als camera
Sportmomenten voor jezelf
- Ga wandelen tijdens je lunch
- Fiets naar je werk
- Word weer lid van een sportschool en probeer op een vast tijdstip te gaan sporten
- Combineer sociale afspraken met sport en ga met een vriend(in) wandelen, hardlopen of fietsen
Wist je dat…
…ouders van jonge kinderen minder sporten omdat ze druk zijn met werk/carrière, gezin/familie en hobby’s? Ook zijn ze vaak te moe en de prestatiedrang is minder.
Deze groep wordt het vaakst beïnvloed door ‘het moment’: dingen die er tussendoor komen. Het weer en geen zin hebben zijn redenen om uiteindelijk toch niet te sporten, ondanks goede voornemens. (Bron: Nationaal Sportonderzoek 2016).