Alles over sport logo

Thuis bewegen met je peuter: online en offline tips

Ben je door de coronacrisis meer thuis met je peuter? Ben je op zoek naar ideeën om de dag leuk en gezond door te komen? Wij delen tips!

Het is bekend: bewegen is belangrijk, ook voor peuters. Hoeveel kinderen van 2 en 3 jaar per dag zouden moeten bewegen, is in Nederland nog niet in een advies vastgelegd. In sommige andere landen zijn er wel richtlijnen.

Door te bewegen, leren kinderen spelenderwijs wat ze met hun lichaam allemaal kunnen en werken ze ondertussen aan hun motorische ontwikkeling. Dat heeft goede effecten: het zorgt voor meer plezier in het bewegen en dat zorgt weer voor nog meer bewegen. Voor nu en voor de toekomst.

Wil je meer bewegen met je kinderen, zet plezier en spelvormen dan voorop. Doe zelf ook mee, dat is leuk voor je kind en je beweegt zelf ook. Dit helpt je ook nog eens om zelf de beweegrichtlijn voor volwassenen van minstens 150 minuten per week te halen!

Drie ideeën om te bewegen met je peuter

dutchgymnastics.nl

Idee 1: nijntje

Al eens gedacht aan heuvelrollen vanaf een matras, of ballenwerpen naar bekertjes? Kijk voor inspiratie naar nijntjes beweegtips.

(foto Ids Heij)

Idee 2: buitenspelen

Buitenlucht is gezond, maar volg deze dagen wel de richtlijnen van de Rijksoverheid, die op dit moment zeggen: buitenspelen kan, maar niet in grote groepen. Zoek met je kind een rustige plek. Peuters hebben geen pretpark of speeltuin nodig om lekker bezig te zijn. Een bal, zand of een stapel blokken kan genoeg zijn. Kijk wat je in huis hebt of in de directe omgeving kunt vinden, er is van alles waar ze zich goed mee kunnen amuseren.

Idee 3: doe mee met filmpjes

Af en toe een beeldscherm inzetten om in beweging te komen is uiteraard geen probleem. Doe bijvoorbeeld eens mee met peuteryoga, peutergym, peuterdans of ga de natuur nadoen. Misschien wil je de liedjes van het kinderdagverblijf thuis ook zingen en uitbeelden? Je kunt met wat zoeken nog veel meer filmpjes vinden.


Auteur(s)

Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Jonge kinderen
public, professional
tips
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid