Alles over sport logo

Op naar een vaardige start voor kleuters

In bijna elke gemeente spelen buurtsportcoaches een belangrijke rol bij het stimuleren van bewegen. Als het gaat om bewegen bij jonge kinderen, valt er nog een wereld te winnen. Dat geldt met name voor kleuters. Welke factoren zijn invloed op de beweegvaardigheid van kleuters? En hoe kunnen beweegprofessionals, zoals buurtsportcoaches, de beweegvaardigheid en het plezier in bewegen bij kleuters vergroten? Dit onderzocht het consortium van het meerjarig onderzoek Start (V)aardig. In dit artikel lees je meer over het onderzoek en de uitkomsten.

Motorische ontwikkeling

Kinderen die zich breed motorisch ontwikkelen, blijken daar op korte en lange termijn de vruchten van te plukken: ze bewegen meer en hebben hier meer plezier in, zijn vaker lid van een sportvereniging, zijn fitter, hebben een gezonder gewicht, voelen zich sociaal en mentaal beter en hebben een positiever zelfbeeld. Ook lijkt een goede motoriek de taalontwikkeling en cognitieve ontwikkeling van kinderen ten goede te komen, evenals het zelfvertrouwen. Werken aan de vier kernelementen van beweegvaardigheid is dan ook heel belangrijk: competentie, vertrouwen, motivatie en kennis.

Onderzoeksproject Start(V)aardig

Start(V)aardig was een onderzoeksproject gericht op het in kaart brengen van de beweegvaardigheid van kleuters en een betere beweegstart. Wie op jonge leeftijd goed leert bewegen en daar plezier in heeft, ontwikkelt vaak een actieve leefstijl. Het onderzoek liep van 2019 tot 2023 en werd gefinancierd door Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en uitgevoerd onder leiding van De Haagse Hogeschool door een consortium van tien organisaties uit de sport- en beweegsector, waaronder Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Het doel van het onderzoek was om beweegprofessionals – zoals buurtsportcoaches – te helpen de beweegvaardigheid en het beweegplezier van kleuters te vergroten. Tijdens het onderzoek werd in kaart gebracht welke factoren van invloed zijn op de beweegvaardigheid van kleuters. Daarbij werd een profiel opgesteld van minder beweegvaardige kinderen. De nieuwe kennis is vertaald naar een toolbox met praktische handvatten voor beweegprofessionals, buurtsportcoaches en vakleerkrachten in het bewegingsonderwijs. De inzichten vanuit het Start(V)aardig onderzoeksproject zijn gepresenteerd tijdens de Kennisdag Brede Regeling Combinatiefuncties eind 2023, je vindt de resultaten in deze infographic.

De inzichten uit Start(V)aardig krijgen vervolg in het onderzoeksproject ACT2ACT. ACT2ACT is een acroniem voor: ACTive systems to ACTivate young children. Het hoofddoel van dit project is om een systeemverandering te bewerkstelligen rondom het jonge kind. Denk aan beleid, procedures en financiering van verschillende partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het jonge kind (zoals ouders, gemeente en kinderopvang).

Toolbox beweegstimulering jonge kinderen

Wil je concreet aan de slag met het beweeggedrag en de motorische vaardigheid van kleuters? Bekijk dan eens de online Toolbox beweegstimulering jonge kinderen. Hier vind je praktische tips, tools en handvatten die je kunt gebruiken in jouw werk als buurtsportcoach of vakleerkracht in het bewegingsonderwijs.

Achtergrondinformatie onderzoek


Beweegstimulering
In de wijk
Jonge kinderen
public, professional
overzichtsartikel
bewegingsonderwijs, gezondheidsbevordering, motorische ontwikkeling, ouderbetrokkenheid