Alles over sport logo

Motorische ontwikkeling van 1 tot 2 jaar

Rollen, kruipen en staan zijn drie bekende mijlpalen die kinderen vaak bereiken voordat ze 1 jaar worden. Maar welke vaardigheden ontwikkelt een kind daarna allemaal? Welke belangrijke motorische ontwikkelingen maken kinderen door in de leeftijd van 1 tot 2 jaar? En misschien nog wel belangrijker, hoe stimuleer je deze ontwikkeling? Deze ontwikkeling is namelijk essentieel voor de latere motorische vaardigheden.

Motorische ontwikkeling

Tussen 1 en 2-jarige leeftijd ontwikkelen veel kinderen de volgende vaardigheden. Herken je deze motorische vaardigheden bij jouw kind? De volgorde waarin bewegingen worden aangeleerd is bij kinderen meestal gelijk. Toch kan het ook zo zijn dat de volgorde bij jouw kind anders is of dat jouw kind een mijlpaal overslaat. Zo wordt tijgeren of kruipen nog wel eens overgeslagen. Ieder kind ontwikkelt zich namelijk op zijn of haar eigen manier en tempo. Jouw kind kan een motorische vaardigheid dus ook prima eerder of later beheersen dan andere kindjes. Maak je je zorgen over de motorische ontwikkeling van jouw kind, neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

Loopt zelfstandig

Loopt achteruit

Gooit een bal zonder om te vallen

Loopt snel / rent

Tips om motorische ontwikkeling te stimuleren

Wil je de motorische ontwikkeling van jouw kind stimuleren? Ga na op welke momenten van de dag je eenvoudig meer beweging kan aanbrengen. Probeer zo gevarieerd mogelijk te bewegen, wees creatief in het bedenken van verschillende bewegingen en beweeg enthousiast mee. Maak bewegingen moeilijker als jouw kind daaraan toe is. Maar maak het ook gemakkelijker als hij of zij er nog niet aan toe is. Dat geldt ook voor de volgende tips:

  1. Zie je dat jouw kind op lage voorwerpen of stoelen klimt? Grijp niet direct in! Laat je kind zelf ontdekken wat hij/zij al kan. Blijf er wel bij voor de veiligheid.
  2. Laat je kind blokjes stapelen tot een hoge toren en laat hem/haar de toren ook weer omgooien. Je kunt je kind uitdagen om een steeds hogere toren te bouwen. Het is ook leuk om dit samen te doen. Daag jouw kind ook uit door de blokken op een afstand van de toren te leggen. Je kind moet dan steeds lopen, rennen, kruipen of rollen om een blokje te halen zodat hij/zij de toren verder kan opbouwen. Het grijpen van de blokjes is ook goed voor het oefenen van de fijne motoriek.
  3. Als je kind goed en zelfstandig kan lopen, daag hem/haar dan uit om te lopen op een oneffen grond. Dit kan bijvoorbeeld door over stenen of grind te lopen, maar ook op zand of houtsnippers. Dat is voor kinderen een extra uitdaging en goed voor hun balans. Ook is het goed om kinderen binnen regelmatig op blote voeten te laten lopen. Wil je dubbele winst behalen? Ga dan samen met je kind buiten lopen , zo kun je ook zelf lekker mee bewegen!
  4. Heb je een bellenblaas in huis? Ga samen met je kindje bellenblazen en daag hem/haar uit om te reiken naar de zeepbellen. Hiermee oefent je kindje oog-handcoördinatie en daag je hem/ haar uit om te lopen, rennen en springen om de bellen te raken en door te prikken. Is je kind erg snel met het doorprikken van de zeepbellen? Ren dan zelf met de bellenblaas. Je kind wordt zo uitgedaagd om achter je aan te rennen om de bellen door te prikken.
    Wil je iets anders doen? Denk dan aan spelletjes met een opgeblazen ballon. Daag je kind uit om de ballon steeds aan te blijven raken en in de lucht te houden. Voor extra uitdaging: buiten is dit nog iets lastiger dan binnen, omdat het buiten vaak waait. Zorg daarbij wel voor een veilige omgeving.
  5. Je kindje probeert zelf de trap op en af te klimmen. Vaak een spannend moment, grijp je in of niet? Wij raden aan om je kindje zelf te laten oefenen met het beklimmen van de trap. Grijp dus niet direct in als je ziet dat je kindje probeert de trap op te komen. Zorg wel dat je er altijd bij blijft, zodat je kunt ingrijpen als het niet lukt. De trap af klimmen is vaak lastiger voor een kindje. Je kunt samen oefenen hoe jouw kind veilig naar beneden kan klimmen.

Werk je met kinderen van 0 tot 4 jaar?

Bekijk dan eens de Mini-learning motorische ontwikkeling. Met de Mini-learning doe je nieuwe kennis op over de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Ook krijg je tips en kun je de Beweegspelletjes en Praatplaten aanvragen waarmee je met kinderen en ouders aan de slag kunt.

Kinderopvangorganisatie KinderRijk is enthousiast over de Mini-learning: “De Mini-learning geeft extra kennis. En voor de mensen die er al bekend mee zijn, is het opfrissen van wat ze eigenlijk al weten. Na een korte check om na te gaan of de kennis goed is overgekomen, kun je kosteloos de Beweegspelletjes en Praatplaten aanvragen. Praktische tools waarmee je als pedagogisch medewerker aan de slag kunt op de groep en richting ouders.”

Over het thema bewegen bij jeugd verschijnen regelmatig nieuwe artikelen met praktische tips. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Kennisupdate Jeugd.

Meer lezen over bewegen voor kleine kinderen?

Binnen het thema sport, bewegen en spelen bij de jeugd verschijnen regelmatig nieuwe artikelen met praktische tips. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Kennisupdate Sport, Bewegen en Jeugd. Heb je een vraag of wil je meer informatie, neem dan contact op met Rebecca Beck of Jamilla Vervoort.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Jonge kinderen
public, professional
motorische ontwikkeling