![](https://repo.allesoversport.nl/cache/image/file_11349_m1739369417_800,400.jpg)
Alles begint bij de mensen die hier werken, begint Hanieh. “Of je nu trainer bent of bij de balie staat, iedereen die hier werkt draagt dezelfde waarden uit. We hebben geen specifieke wervingsstrategie om mensen te vinden die diversiteit of inclusiviteit hoog in het vaandel hebben. Maar dat voelen we snel genoeg aan in de sollicitatiegesprekken”, legt de eigenaresse uit. “We hebben een open gesprek over hoe je bent opgegroeid, wie je nu bent en wat je interesses zijn. En het belangrijkste: wat je wilt bijdragen aan onze sportschool. Dan merken we vanzelf of iemand in ons team past.”
Over Tabonon
Tabonon is met ruim 1.500 leden de grootste vechtsportschool in Oost-Nederland, met 75 medewerkers verdeeld over 5 vestigingen in Zwolle, Raalte en Hasselt. Tabonon bestaat uit drie pijlers: de Sportschool – met verschillende soorten vechtsporten voor jong en oud, waaronder kickboksen, de pijler Zorg – die sport inzet om te werken aan persoonlijke doelen als weerbaarheid en Business – waarin ondernemers en mensen uit het zakenleven samen sporten en werken aan persoonlijke groei.
Handvatten voor een goede sfeer
“De juiste mentaliteit is één ding, maar je moet nieuwe collega’s natuurlijk wel goed inwerken. In onze interne training leggen we uit waar we voor staan en hoe we de dingen hier doen.” Hanieh geeft een voorbeeld van de praktische handvatten uit de training. “Neem bijvoorbeeld onze kernwaarde ‘sfeer’. We leggen uit dat we nieuwe klanten altijd begroeten met een handdruk, dat we een kopje koffie ín handen geven en dat we niet achter – maar vóór de balie staan. Zo laat je zien dat je oog hebt voor de behoeften van de sporters.”
Tabonon werkt ook met een buddysysteem voor sporters die het spannend vinden om de sportschool binnen te lopen. De buddies verlagen die drempel door nieuwe sporters te ontvangen, rond te leiden en voor te stellen aan de trainer. Een buddy traint sowieso de eerste keer mee en kan desgewenst ook langer een trainingsmaatje zijn. Hanieh: “Het is één van de manieren waarop we invulling geven aan een welkome sfeer en het helpt enorm bij een goede start!”
Sociaal veilig dankzij duidelijke gedragscode
Veiligheid – zowel fysiek als mentaal – is de tweede kernwaarde van Tabonon. “In de basis houden we elkaar veilig tijdens de training en zorgen we ervoor dat er geen blessures ontstaan”, legt Hanieh uit. “Maar belangrijker is dat we het ook open bespreken als het ergens mis gaat. Wij geloven namelijk dat je veilig voelen een voorwaarde is om te kunnen leren – ook in de sport. Laatst ontstond er een relatie tussen twee mensen op onze sportschool, iets dat door de omstandigheden nogal wat impact had. We willen er dan zijn voor de sporters en voor de rest van het team. Dus hebben we het er samen over.”
Tabonon werkt met een duidelijke gedragscode. “Daardoor kunnen we altijd uitleggen waarom we iemand op het matje roepen – of echt afscheid moeten nemen. Dat laatste heb ik gelukkig nog maar één keer meegemaakt. Er was iets voorgevallen met een lid van ons – buiten de sportschool overigens. Toen we nog een kleine organisatie waren konden we misschien nog gratie geven, maar daar zijn we nu te groot voor. Er sporten hier ook kinderen, voor hen en hun ouders is veiligheid een belangrijke voorwaarde om hier te trainen. Omdat we hier aan de voorkant zo duidelijk over zijn, was er ook begrip voort dit besluit.”
Professionaliteit zonder hiërarchie
De meeste trainers van Tabonon hebben een sportopleiding als achtergrond, maar iedereen volgt aanvullend een interne training op gebied van onder andere veiligheid, psychologie, didactiek en maatwerk inbouwen in de les. Hanieh: “Doorlopend werken aan onze professionaliteit is belangrijk voor ons. We houden de kennis in ons vak goed bij; we willen geen dingen blijven doen ‘omdat we ze nou eenmaal zo gewend zijn.’”
Hanieh onderstreept ook de afwezigheid van hiërarchie bij Tabonon. “Ik wilde vanaf het begin een bedrijfscultuur creëren waarbij we makkelijk bij elkaar binnenlopen. Natuurlijk is er wel senioriteit, maar we zijn een platte organisatie. Ik haal zelf net zo goed koffie en hoop dat iedereen mij durft te bellen als ze ergens niet helemaal happy mee zijn of iets graag anders zouden willen.”
Kwaliteit vertaalt in resultaat
De vierde kernwaarde is kwaliteit. Feitelijk een optelsom van goed gekwalificeerd personeel dat zelf ook meermaals per week traint – en een zeer divers lesaanbod. “We vinden het belangrijk om problemen die onze leden hebben een stukje te verlichten door middel van sport”, licht Hanieh toe. “Daarom hebben we een groot aanbod van lessen en kan iedereen zelf bepalen aan welke doelen hij wil werken. Kwaliteit vertaalt zich in een goed resultaat”, aldus de eigenaresse. “Van de ceo die hier twintig kilo afviel en nu beter bestand is tegen de werkdruk, tot het jongetje dat werd gepest en nu voor zichzelf leert opkomen. Van het verlegen meisje dat dankzij de lessen nu een goede babbel heeft, tot de accountant die aangaf dat hij eenzaam was en nu een vriendenkring heeft op onze club.”
Groot maatschappelijk- en zorgaanbod
Dat sport zich leent voor allerlei maatschappelijke vraagstukken en menselijke behoeften, is evident voor Hanieh en haar collega’s. Daarom heeft Tabonon naast de reguliere sporttrainingen een groot zorgaanbod. Hanieh: “We bieden verschillende vormen van psychomotorische therapie voor kinderen en volwassenen die met vechtsport willen werken aan sociaal-emotionele doelen. In zo’n sessie ben je niet alleen actief bezig met kickboksen, maar tussendoor sta je stil bij jouw gedrag, gedachten en gevoel in bepaalde situaties. Je leert luisteren naar je lichaam en werken mét je lichaam. Kinderen leren in weerbaarheidstraining bijvoorbeeld op een speelse manier grenzen aangeven en letterlijk sterk staan.”
Ook maatschappelijk dragen Hanieh en haar team bij, in samenwerking met verschillende lokale partners. Zo kunnen jongeren bij Tabonon hun maatschappelijke diensttijd vervullen en nemen ze deel aan het project ‘Politiekids’ van de Politie Zwolle en Travers Welzijn.
Gouden tip voor collega’s
Na 21 jaar is Tabonon als sportschool én ontmoetingsplek stevig verankerd in de gemeenten waar ze actief zijn. Welk advies heeft Hanieh tot slot voor haar collega sportaanbieders? “Mijn gouden tip is: ga kijken bij anderen. We zijn vaak veel te intern gericht. In de 21 jaar dat ik dit werk doe heb ik misschien één belletje gehad van iemand die wilde weten hoe wij het aanpakken. Terwijl je zoveel van elkaar kunt leren, als je een ander maar om advies durft te vragen!”
En nog een stap concreter: sportaanbieders die zelf ook aan de slag willen met kernwaarden, kunnen het beste starten met een sessie met het eigen team. “Zo zijn wij ook begonnen”, blikt Hanieh terug. “We hebben met het kleine clubje dat we toen nog waren een lijst van twintig kernwaarden teruggebracht naar deze vier die écht bij ons passen. Dus ga op zoek naar wat bij jouw club past en maak het zo concreet mogelijk.”
Succesfactoren van dit praktijkvoorbeeld
- Werk vanuit een visie en bijbehorende kernwaarden en draag deze uit in alles wat je doet.
- Zorg voor een goede ontvangst: gastvrouwen en -mannen die voor sfeer zorgen en de gedragsregels bewaken en buddy’s voor nieuwe leden.
- Sociale activiteiten, zoals uitjes voor leden, zorgen voor binding op en buiten de mat.
- Interne scholing van trainers zorgt niet alleen voor kwaliteit, maar ook voor het naleven van de gedragsregels en kernwaarden.
- Actief communiceren van de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon zorgt voor een gevoel van veiligheid.
- Niet alleen aandacht voor prestaties maar juist ook voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen, discipline en doorzettingsvermogen.
Meer weten?
Wil je meer weten of aan de slag met het thema sociaal veilige sport? Neem dan contact op met Erik Beuker (NOC*NSF). Of neem contact op met Gatra Peshtaz (NOC*NSF) voor meer informatie over inclusie en diversiteit. Heb je specifieke vragen rondom de ondernemende sport neem dan contact op met Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).
De foto’s bij dit artikel zijn van Tabonon.