Na zes jaar heeft je kind een dusdanige fijne motoriek dat deze steeds vaker mooie kunstwerkjes oplevert. Knutselen, schilderen, knippen en plakken zijn bezigheden die de fijne motoriek stimuleren.
Sociale emotionele ontwikkeling
Vanaf zes jaar krijgt een kind inlevingsvermogen. Hij heeft nu voldoende denkvermogen om te begrijpen dat een ander bijvoorbeeld pijn krijgt als hij hem slaat. Meevoelen, meehelpen en beleefd gedrag is vanaf zes jaar flink in ontwikkeling. Tot zes jaar had je kind ongeveer vier angsten, na deze leeftijd heeft je kind er gemiddeld zeven, bijvoorbeeld voor donker, vuur, water of alleen thuis zijn. Een (lievelings)knuffel kan dan troost geven. Je kind leert nog steeds over hoe met eventuele agressieve gevoelens om te gaan. Een temperamentvol kind deelt uit frustratie misschien wel eens een klap uit. Hoe ouder kinderen worden, hoe beter ze zullen gaan beseffen dat een ander hetzelfde kan voelen als hijzelf.
Sporten en bewegen
Vanaf de geboorte (en zelfs daarvoor) ontwikkelt de grove motoriek zich. Alle patronen die een kind tot nu toe heeft ontwikkeld worden elk jaar versoepeld en verfijnd. Je kind is nu op een leeftijd dat het meer gaat oefenen om bepaalde motorische bewegingen onder de knie te krijgen. Een zesjarige kan nu ongeveer tien seconden op een been staan en een kleine stuiterbal vangen. Met zeven jaar kan je kind over een balk lopen en touwtje springen. Je zesjarige maakt eenvoudige schrijfpatronen, strikt veters en heeft nu een voorkeurshand bij verschillende handelingen. De moeilijkere schrijfpatronen komen als je kind rond de zeven is. Hij kan dan ook letters en woorden los schrijven en cirkels uit de losse hand knippen. Misschien beraad je je over een sport waar je kind aan kan gaan deelnemen.
Geen kind is hetzelfde en ieder kind ontwikkelt zich in zijn (of haar) eigen tempo. Deze informatie over de ontwikkeling van kinderen tussen 6 en 9 jaar is gebaseerd op gemiddelden. Heb je vragen of twijfels over de ontwikkeling van je kind? Neem dan contact op met een arts of vraag advies aan een deskundige.
Foto: Duncan Wilson