Alles over sport logo

BLOG: Waarom inzetten op bewegen?

‘Het gaat mij in de eerste plaats om het plezier van mijn kinderen’, bedenk ik me terwijl ik voor de zoveelste keer achter de bal aan ren in de regen. Mijn dochter (1,5 jaar) vindt het leuk om de bal weg te gooien en mijn zoon (4 jaar) vindt het grappig als hij en ik er achteraan rennen.

Mijn kinderen vinden het heerlijk om actief te zijn. En het liefst in de buitenlucht. Als ik aankondig dat we naar buiten gaan, hebben ze binnen no time hun schoentjes aan en gaan we gewapend met een bal, step, fiets of met niets op pad. Dat ik bij Kenniscentrum Sport werk heeft vanzelfsprekend een grote invloed op het feit dat ik zo bewust inzet op veel bewegen. Ik weet immers hoe belangrijk bewegen is voor de ontwikkeling van mijn kinderen.

‘Maar, zou ik dat ook gedaan hebben als ik hier niet zou werken?’, vraag ik me af. ‘Om eerlijk te zijn, ik denk het niet.’ Voordat ik bij Kenniscentrum Sport werkte was ik me namelijk helemaal niet zo bewust van de positieve effecten die bewegen heeft op de ontwikkeling van kinderen.

In hoeverre geldt dat ook voor pedagogisch medewerkers en managers binnen de kinderopvang? Ken en ervaar jij de positieve effecten van bewegen? Door daar in deze blog over te schrijven wil ik je motiveren en inspireren om (meer) in te zetten op bewegen binnen de kinderopvang.

Bewegen heeft een positieve invloed op de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen van nul tot vijf jaar. Dat blijkt uit recent literatuuronderzoek (2019) dat Amsterdam UMC in opdracht van Kenniscentrum Sport heeft uitgevoerd.

Ter illustratie: kinderen zijn langer geconcentreerd wanneer zij bewegen gedurende de dag. Wist je dat? Helaas is het zo dat de motorische vaardigheden van kinderen in Nederland achteruit gaan. Hierbij moet je denken aan vaardigheden als balanceren, springen, gooien en vangen. Dat is geen goede ontwikkeling. Kinderen die motorisch minder ontwikkeld zijn beleven minder plezier aan bewegen. Ze komen bovendien makkelijker aan de zijlijn te staan, omdat ze niet goed meekomen bij het spelen of gymmen. Door vroeg te investeren in bewegen ervaren kinderen van jongs af aan dat bewegen leuk is. En dat werkt door als ze volwassen zijn.

“De motorische vaardigheden van Nederlandse kinderen gaan achteruit. Dat is geen goede zaak.’

Vorige week sprak ik Lotti van der Wouden en Kitty Düking, de eigenaren van KIK Kinderopvang in Teteringen. Zij wezen me ook op andere positieve effecten van bewegen die zij binnen de kinderopvang ervaren. Kinderen:

  • ervaren successen als iets lukt of als iets mag;
  • leren omgaan met winst en verlies;
  • leren hun eigen talenten kennen: waar ben je goed in en wat vind je leuk?;
  • nemen risico’s: je kan vallen en daar lichte verwondingen aan overhouden;
  • ontwikkelen zelfvertrouwen.

Uit een aantal individuele wetenschappelijke onderzoeken blijkt bovendien dat bewegen een positieve bijdrage levert aan:

  • het aanleren van persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden;
  • de bot- en spierontwikkeling;
  • de ontwikkeling van de hersenen, die bijdraagt aan creativiteit en het probleemoplossend vermogen.

Wees als kinderopvangorganisatie creatief en bedenk hoe je kunt inzetten op bewegen. Marja Spierieus, eigenaar van Peuterspeelzaal Dribbel uit Zandvoort, heeft bijvoorbeeld een hele stapel regenpakken en regenlaarzen aangeschaft, zodat ze elke dag naar buiten kunnen. ‘Bij het begin voelde dat wat onwennig, maar nu is het de normaalste zaak van de dag’, vertelt ze. En, zo geeft ze aan: ‘Kinderen vinden het fantastisch om te stampen in de plassen. En dat is waar het zeker ook om gaat.’

Werk je op een kinderdagverblijf en wil je aan de slag met de tips van Rebecca? Op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen vind je tips en tools die jou hierbij kunnen helpen.


Auteur(s)

Beweegstimulering
Kinderopvang
Jonge kinderen
public
opinie
motorische ontwikkeling