Alles over sport logo

Wandelen en fietsen het meest populair in de openbare ruimte

De openbare ruimte is de belangrijkste plek voor de Nederlander om te sporten of bewegen, en wandelen en fietsen zijn daarbij het populairst. Het Mulier Instituut stelde op basis van cijfers uit een onderzoek een factsheet samen met de belangrijkste inzichten. Betere verlichting blijkt daarbij een belangrijke maatregel die een gemeente kan nemen om het gebruik van de openbare ruimte voor sport en bewegen te bevorderen.

Welke sporten beoefenen mensen graag in de openbare ruimte?

Het factsheet Sport en bewegen in de openbare ruimte 2018/2019 laat zien dat tweederde van de Nederlanders de openbare ruimte benut om te sporten of bewegen. Recreatief wandelen en recreatief fietsen zijn daarbij de populairste beweegactiviteiten, gevolgd door hardlopen en wielrennen/mountainbiken.

factsheet sport en bewegen in openbare ruimte ter ondersteuning van de tekst
(Bron: Nationaal Sportonderzoek)

Waarom sporten mensen in de openbare ruimte?

Gezond en sportief bezig zijn is voor de hardloper en de wielrenner/fietser de belangrijkste beweegreden om in de openbare ruimte te sporten. Het in de buitenlucht zijn is voor de recreatieve wandelaar en recreatieve fietser de belangrijkste beweegreden om te bewegen.

Wat kunnen gemeenten nog verbeteren

Het verbeteren van verlichting is de voornaamste maatregel die gemeenten kunnen nemen om het gebruik van de openbare ruimte voor sport en bewegen te bevorderen, dat stelt één op de drie mensen die in de openbare ruimte sport of beweegt. Andere suggesties zijn het plaatsen van toestellen, bijvoorbeeld voor buitenfitness, het aanleggen van ommetjes en routes, meer/betere speelplekken en het verbeteren van parkeermogelijkheden.

Kijk hier voor een groot aantal voorbeelden van een beweegvriendelijke omgeving.

Conclusies

Andere bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • De omgeving, de kwaliteit van het wegdek, de hoeveelheid verkeer en verlichting/veiligheid zijn voor de routekeuze van belang.
  • Mountainbikers en wandelaars laten zich bij het kiezen van hun routes relatief minder leiden door de kwaliteit van wegdek of paden.
  • 50 procent van de hardlopers en 30 procent van de wielrenners/mountainbikers gebruikt een app bij het beoefenen van de activiteit. Bij de recreatieve wandelaars en fietsers is dat één op de tien.

Lees hier over tools voor een beweegvriendelijke omgeving voor ouderen.

Meer lezen

De informatie uit dit factsheet komt uit het Nationaal Sportonderzoek (NSO), een initiatief van het Mulier Instituut. 1.530 respondenten (56%) van 18 jaar en ouder hebben de vragenlijst ingevuld. Lees hier het volledige factsheet ‘Sport en bewegen in de openbare ruimte 2018/9’.


Artikelen uitgelicht


Beleid
Openbare ruimte
professional
feiten en cijfers
beweegvriendelijke omgeving