Alles over sport logo

Zes Nederlandse hoofdaanvragers krijgen Erasmus-sportsubsidie

De Europese Commissie heeft bekendgemaakt welke projecten en evenementen subsidie krijgen uit het Erasmus+Sport-budget van 2024. Vergeleken bij 2023 zijn er veel minder Nederlandse hoofdaanvragers die een toekenning hebben gekregen. Vorig jaar waren er nog twaalf toekenningen; dit keer zijn maar vijf grote aanvragen en een kleine aanvraag gehonoreerd, voor een totaal van ongeveer 1,8 miljoen euro.

De Europese Commissie had dit keer 54 miljoen euro te verdelen. Daarmee zijn 302 (in 2023 320) voorstellen voor financiering aanbevolen: 100 samenwerkingspartnerschappen, 169 kleinschalige partnerschappen, 22 Europese sportevenementen en 11 capaciteitsopbouw op sportgebied.

Partners worden later bekendgemaakt

Er wordt niet vermeld hoeveel aanvragen zijn gedaan (en hoeveel daarvan uit Nederland afkomstig waren). Ook wordt niet duidelijk hoeveel Nederlandse sportorganisaties als partner in een project deelnemen en zo ook binnen het Erasmus+Sport programma een inhoudelijk project of een evenement mogen organiseren.

Een voorbeeld: Kenniscentrum Sport & Bewegen is associate partner in het wél toegekende project REACH van de breedtesportkoepel TAFISA: vanaf 2025 wordt in dat project met Europese en internationale partners gewerkt aan meer participatie van jongeren in sportorganisaties. Dat zie je niet in de overzichten, omdat alleen de nationaliteit van de hoofdaanvragers in dit stadium bekend wordt gemaakt. Als de projecten eenmaal definitief van start gaan, is in het Europese funding & tenders portal ook te zien wie de partners zijn en uit welke landen ze komen. In dit nieuwsbericht kunnen we dus alleen ingaan op de gehonoreerde aanvragen van Nederlandse lead partners (hoofdaanvragers).

Voor een groot samenwerkingsproject met verschillende landen (cooperation partnerships in the field of sport’) kun je 250.000 of 400.000 euro toegekend krijgen. Vijf in Nederland gevestigde hoofdaanvragers hebben gescoord met hun projectvoorstel bij de selectie door de Europese Commissie, met een totaalbedrag van 1,7 miljoen euro.  Inhoudelijk gaat het over management skills van vrijwilligers, boccia, duale carrières voor voetbaltalenten en atletenrechten. Officieel ziet dat er zo uit, met tussen haakjes de afkorting die het project heeft meegekregen en het bedrag dat is toegekend. 

  1. Upskilling Volunteer Managers in Sport (UVMIS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (400K)
  2. Boccia for Inclusion through Cooperation and Educational ProgramS (BICEPS) van de Vereniging Gehandicaptensport Nederland (250K)
  3. EDUcation for Dual Careers of football talents (EDU-DC) van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond KNVB (400K)
  4. Athletes for Good governance and Rights in Europe (AGREE) van de European Elite Athletes Association (400K)
  5. PROtect Integrity Responsibly van de European Elite Athletes Association (250K)

Vorig jaar waren in deze categorie maar liefst 10 projecten voor 3,4 miljoen euro gehonoreerd, van aikido als middel om ongewenst gedrag op scholen tegen te gaan (Europese Aikido Federatie) tot een project voor empowerment van een nieuwe generatie vrouwelijke leiders in het volleybal (Nederlandse Volleybalbond).

Dat is in totaal 3,4 miljoen euro voor deze tien Europese projecten. De hoofdaanvragers zullen nu druk bezig zijn om alle administratieve en inhoudelijke puntjes op de i te zetten, want de subsidies worden alleen uitgekeerd als aan alle voorwaarden wordt voldaan. In elk project participeren een aantal Europese partners die uiteraard ook een deel van de subsidie krijgen voor de werkzaamheden die zij in de samenwerkingsprojecten doen. De projecten duren tussen de 24 en 36 maanden.

Ondersteuning voor wie zich als vrouw identificeren in sport

Er is ook nog een grote categorie ‘small scale partnerships’: daar vinden we slechts een Nederlandse toekenning, voor de European Gay and Lesbian Sport Federation, voor het project LBTIQ*WOMEN*ACTIVE (60K). Vorig jaar heeft die in Amsterdam gevestigde federatie projecten toegekend gekregen, met de titels ‘Just-Gender Community Sport Wellbeing’ (60 K) en ‘LBTI+ Women in Sport: Research & Outcomes’ (60K).  Voor de federatie is genoeg werk aan de winkel, gezien de discussies over genderidentiteit van een aantal atleten tijdens de Olympische Spelen. Europese samenwerkingsprojecten kunnen daaraan een bijdrage leveren.

Grote Europese evenementen

Helaas valt er weinig te melden over Nederlandse aanvragen voor not-for-profit events: daar zit geen Nederlandse toekenning tussen. Hetzelfde geldt voor de categorie ‘Capacity Building in the field of Sport’, maar die was ook met name gericht op de West-Balkan en Oost-Europese landen.  

Deel je Erasmus+Sport-verhaal

Op de website Sport en Europa besteden we graag aandacht aan Nederlandse sportorganisaties die in Europees verband samenwerken met EU-financiering. Of daar een poging toe hebben gedaan, maar helaas in deze ronde niet zijn beloond. Dus deel je verhaal met ons en de bezoekers van deze site via jacqueline.kronenburg@kenniscentrumsportenbewegen.nl . Meer weten hoe je een Erasmus-aanvraag doet? Maak gebruik van ons E-book Starten met Europese subsidies voor sport- en beweegprojecten en/of lees de veelgestelde vragen op deze site.

Wil je precies zien welke Europese projecten zijn gehonoreerd? Dat vind je terug in de overzichten bij het nieuwsbericht Selection results: Erasmus+ Sport 2024, dat de Europese Commissie op 26 augustus heeft gepubliceerd.


Artikelen uitgelicht


Sport en Europa
nieuwsbericht