De Europese Commissie heeft 320 voorstellen voor financiering aanbevolen: 113 samenwerkingspartnerschappen, 180 kleinschalige partnerschappen, 22 Europese sportevenementen (waaronder 2 grootschalige evenementen) en 5 capaciteitsopbouw op het gebied van sport.
Er wordt niet vermeld hoeveel aanvragen zijn gedaan (en hoeveel daarvan uit Nederland afkomstig waren). Ook wordt niet duidelijk hoeveel Nederlandse sportorganisaties als partner in een project deelnemen en zo ook binnen het Erasmus+Sport programma een inhoudelijk project of een evenement mogen organiseren. In dit nieuwsbericht kunnen we dus alleen ingaan op de gehonoreerde aanvragen van Nederlandse lead partners (hoofdaanvragers).
Van aikido tot volleybal
De gehonoreerde projecten in de categorie ‘cooperation partnerships in the field of sport’ voor de Erasmus-oproep van 2023 die door een Nederlandse organisatie worden geleid, zijn:
- Nederlandse Volleybalbond – We lead volleybal together (250K)
- Stichting Lifegoals – Progression Pathways in social sports (400K)
- Europese Aidido federatie – Good practices to cope with bullying and agression in schools (250K)
- Sports & Technology – Sustainable measures in sports facilities (400K)
- Sportief Besteed projecten – Dual career and holistic approach for young talented elite athletes (250K)
- Hanzehogeschool – EPRIME – European Primary Physical Education Teacher (250K)
- European Football for Development League – Voy! League (400K)
- Stichting Nieuwe Gezondheid – Healthy Lifestyle Network EU (400K)
- Stichting CSCF (Foundation for Sport Integrity) – Integriball 2.0, protecting women and young footballers for match-fixing and safeguarding issues (400 K)
- Orange Sports Forum – Next Gen Sport Facilities (400K)
Dat is in totaal 3,4 miljoen euro voor deze tien Europese projecten. De hoofdaanvragers zullen nu druk bezig zijn om alle administratieve en inhoudelijke puntjes op de i te zetten, want de subsidies worden alleen uitgekeerd als aan alle voorwaarden wordt voldaan. In elk project participeren een aantal Europese partners die uiteraard ook een deel van de subsidie krijgen voor de werkzaamheden die zij in de samenwerkingsprojecten doen. De projecten duren tussen de 24 en 36 maanden.
Onderzoek naar LBTI+ vrouwen in sport
Er is ook nog een grote categorie ‘small scale partnerships’: daar vinden we slechts twee Nederlandse toekenningen, allebei voor de European Gay and Lesbian Sport Federation, met de titels ‘Just-Gender Community Sport Wellbeing’ (60K) en ‘LBTI+ Women in Sport: Research & Outcomes’ (60K).
Grote Europese evenementen
Helaas valt er weinig te melden over Nederlandse aanvragen voor not-for-profit events: daar zit geen Nederlandse toekenning tussen. Voor het eerst bestond de mogelijkheid om meer dan een miljoen euro aan te vragen voor een Europees breedtesportevenement met veel Europese partnerorganisaties en een grote bijdrage aan Europese waarden. 1 miljoen euro gaat naar European Games, speciaal in het teken van de sportvrijwilligers, met het Pools Olympisch Comité als hoofdaanvrager. En bijna 2 miljoen euro naar de Special Olympics World Summer Games.
Deel je Erasmus+Sport-verhaal
Op de website Sport en Europa besteden we graag aandacht aan Nederlandse sportorganisaties die in Europees verband samenwerken met EU-financiering. Of daar een poging toe hebben gedaan, maar helaas in deze ronde niet zijn beloond. Dus deel je verhaal met ons en de bezoekers van deze site via jacqueline.kronenburg@kenniscentrumsportenbewegen.nl .
Meer weten hoe je een Erasmus-aanvraag doet?
Maak gebruik van ons E-book Starten met Europese subsidies voor sport- en beweegprojecten en/of lees de veelgestelde vragen op deze site.
Wil je precies zien welke Europese projecten zijn gehonoreerd? Dat vind je terug in de overzichten bij het nieuwsbericht Selection results: Erasmus+ Sport 2023, dat de Europese Commissie op 31 augustus heeft gepubliceerd.