Alles over sport logo

Nela Riehl (VOLT/Greens) leidt ‘sportcommissie’ in Europees Parlement

In het Europese Parlement is de commissie CULT de commissie waar naast jeugd, educatie en cultuur ook sport behandeld wordt. Dinsdag 23 juli 2024 zijn de verkiezingen gehouden voor de leiding van deze parlementaire commissie. Nela Riehl, een 39-jarige Duitse vertegenwoordiger van VOLT Europe, is namens de Groenen genomineerd en met een meerderheid van stemmen gekozen.

De tegenkandidaat was Malika Sorel namens ‘Patriots for Europe’. Sorel kreeg 11; Riehl 18 stemmen. Hiermee komt een einde aan het voorzitterschap van de afgelopen vijf jaar van de Duitse Sabine Verheyen, die nu een van de vicepresidenten van het Europese Parlement wordt. In haar afscheidswoord noemde zij sport niet: de agenda van de commissie CULT wordt maar beperkt gevuld met onderwerpen die sport betreffen. In de komende zittingsperiode zullen het Europees Parlement en de Europese Commissie zich onder meer bezighouden met de prioriteiten uit het EU Work Plan for Sport 2024-2027, dat in mei door de sportministers is geakkordeerd. Die prioriteiten zijn: de integriteit en waarden in de sport, de sociaal-economische en duurzaamheidsdimensies van sport en de deelname aan sport en bewegen. De nieuwe EU-commissaris voor CULT wordt pas in november gekozen.

De kus van Rubiales
De leiding van de commissie CULT is verder in handen gekomen van vice-voorzitters uit Polen (Bogdan Zdrojevski namens EPP), Frankrijk (Emma Rafowicz namens S & D), Spanje (Diana Riba namens the Greens) en Bulgarije (Petrov Hristo namens ReNew Europe). Over de belangstelling van de nieuwe leiding voor het thema sport is nog weinig bekend. Riba is wel degene die in het Europese Parlement de discussie heeft aangezwengeld over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, naar aanleiding van de beruchte kus van Luis Rubiales voor Jenny Hermoso. 

De Bulgaarse vicevoorzitter is in eigen land bekend als rapper en jurylid van een talentenshow. Voorzitter Riehl is nieuw in het Europese Parlement: ze was hiervoor lerares aan een middelbare school en zet zich onder meer in voor diversiteit.

Nederland beperkt vertegenwoordigd
In de commissie CULT is slechts een Nederlandse Europarlementariër vertegenwoordigd: Brigitte van den Berg van D66 neemt namens Renew Europe als plaatsvervanger zitting in deze commissie. 

Daarnaast is voor de sector sport en bewegen de commissie SANT – met de nieuwe Poolse voorzitter Adam Jarubas (EPP) –  enigszins van belang: die gaat bijvoorbeeld over de plannen en het budget voor het voorkomen en vroegtijdig behandelen van hart- en vaatziekten, diabetes en voor de verbetering van de mentale gezondheid – met name die van jeugd. In deze commissie zitten als plaatsvervanger Ingeborg ter Laak (namens CDA in EPP) en Anja Hazekamp (namens Partij voor de Dieren in Left Group). 


Artikelen uitgelicht


Sport en Europa