Alles over sport logo

Leer van internationale sportorganisaties in gratis webinar hoe jij impact meet

“Ja, maar hoeveel impact heeft jouw sportproject nu eigenlijk?” Als jij ook weleens moe wordt van die vraag – én moeite hebt met het geven van een antwoord – kun je je aanmelden voor een heel interessant webinar op dinsdag 3 september, waar sportorganisaties uit de hele wereld over monitoring, evaluatie en impactmeting kennis verzamelen en delen. 

Het webinar wordt georganiseerd door de internationale breedtesportkoepel TAFISA en je kunt je gratis registreren. In anderhalf uur krijg je vanaf 12 uur van inspirerende organisaties te horen hoe zij hebben ontdekt hoe ze wél hun impact kunnen meten én slim communiceren. Je kunt je hier aanmelden voor het (Engelstalige) webinar, dat via Zoom wordt uitgezonden. 

Veel sportorganisaties hebben moeite met gegevensverzameling en impactmeting

Sport en bewegen wordt wereldwijd gepromoot: niet alleen om de gezondheid te verbeteren, maar ook om via sport en bewegen maatschappelijke doelen te bereiken. Maar in hoeverre slagen organisaties erin om de impact van hun sportprogramma’s en -projecten te meten? Als dat niet goed lukt, is het ook moeilijk om aan beleidsmakers en financiers duidelijk te maken waarom blijven investeren in sport en bewegen belangrijk is. En dat niet alleen: het is ook moeilijk om je eigen processen te verbeteren als je niet of niet goed gegevens verzamelt en impact meet. 

Het is niet sexy, maar wel essentieel voor het voortbestaan van sportprojecten

Monitoring en evaluatie (M&E) zijn essentieel om de effectiviteit en efficiëntie van projecten en programma’s te waarborgen. M&E, gecombineerd met rapportage, zorgt voor verantwoording: middelen worden gebruikt zoals bedoeld en belanghebbenden krijgen de juiste informatie over de resultaten. Zo bouw je vertrouwen op en kun je toekomstige financiering beter veiligstellen. 

Denk bij impactmeting niet alleen aan cijfers, maar ook aan verhalen

M&E speelt veel verschillende rollen. Dit webinar wil experts uit verschillende hoeken van de sportsector samenbrengen om de noodzaak en het belang van monitoring, evaluatie en gedeelde impact te benadrukken. En dan gaat het niet alleen om kwantitatieve gegevens, maar ook door het vertellen van persoonlijke en maatschappelijke ervaringen. Storytelling dus. Deelnemers aan het webinar kunnen verwachten dat ze na afloop ideeën hebben hoe ze met monitoring en evaluatie kunnen starten of dit kunnen versterken. Quick wins komen daar zeker ook bij aan bod.

Experts van IOC, Women Win en de sportorganisatie van Nobelprijswinnaar Mohammed Yunus delen hun expertise. Je kunt via de chat ook vragen aan het panel stellen. 

Zo ziet het programma van het webinar eruit

12:00 Welkom door TAFISA

12:05 Inspiratie: “Waarom zouden we aan monitoring en evaluatie doen in Sport for All?” 

David Given-Sjölander, Yunus Sports Hub

12:15 Interactieve pauze

12:20 Case studies

– Gegevensgestuurde impact | n.t.b.

– Kwalitatieve gegevens en verhalen vertellen | Rohan Pereira, Pro Sport for Development (India)

12:45 Paneldiscussie

– Implementatie | Allan Williams, Sport for Social Change Africa Network (Zuid-Afrika)

– Beleidsmaker | Gabre Jesu McTair, ministerie van Sport en Community Development van Trinidad en Tobago

– Shared measurement | Ridwan Azeez, Monitoring Evaluation and Learning Manager bij het IOC 

– Financier | Maria Bobenrieth, executive director bij Women Win (Nederland)

13:25 Q&A

13:30 Afsluiting

TAFISA helpt breedtesportorganisaties met hun strategische doelen

Dit webinar is de tweede in een nieuwe serie Mission 2030 webinars die TAFISA organiseert in het kader van haar strategische plan. Het doel is dat breedtesportorganisaties worden geïnspireerd met strategische doelen aan de slag te gaan voor meer innovatie en slagkracht. Ook wil TAFISA zo eraan bijdragen dat de sportsector zich inzet voor Sustainable Development Goals, zoals toegang tot onderwijs en het terugdringen van armoede. Dat gebeurt in samenhang met activiteiten die het Internationaal Olympisch Comité ontwikkelt vanuit hun ‘Olympism365’ beweging, gericht op de groei en eenheid van sportorganisaties die zich inzetten voor sport als middel. Hier lees je er meer over

TAFISA kent bijna 400 lidorganisaties in meer dan 170 landen in de hele wereld. Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF en de KNWB zijn vanuit Nederland leden van deze organisatie.

Nu al meteen aan de slag?

Wil je je nu al meteen meer verdiepen in hoe je aan de slag kan met monitoring en evaluatie? Experts van Kenniscentrum Sport & Bewegen hebben een overzichtsartikel op Allesoversport gepubliceerd waarin je alle handige instrumenten daarvoor bij elkaar vindt.


Artikelen uitgelicht


Sport en Europa
nieuwsbericht