Alles over sport logo

Drie inclusieve sportprojecten Europees finalist

Drie mooie voorbeelden van inclusieve sport zijn finalist voor de Europese #BeInclusive EU Sport Awards; uit Italië, België en Finland. Laat je inspireren door deze voorbeelden. En denk er vast over na welk Nederlands voorbeeld dit jaar zeker zichzelf zouden moeten nomineren voor de 2024 Awards!

De winnaar krijgt een bedrag van 10.000 euro; de twee andere genomineerden 2.500 euro. En voor allen geldt natuurlijk dat ze een mooi podium krijgen voor hun project en uitgenodigd worden voor de ceremonie. Die vindt dit keer plaats tijdens het EU Sportforum in Luik op 16 april.

Lees hier hoe in juni 2023 de oproep werd gepubliceerd voor deze awards, ter inspiratie voor 2024. In 2022 was een project van FC Groningen genomineerd in een van de andere categorieën (Education) en dat heeft hen veel opgeleverd in aandacht in binnen- en buitenland.

De gekozen finalisten zetten sport en bewegen in om mensen in een achterstandspositie in staat te stellen deel te nemen aan lichaamsbeweging, ongeacht hun leeftijd, persoonlijke gezondheid of levensstijl.

  1. Balon Mundial, Italië: maakt voetbal inclusief

Balon Mundial is een organisatie die een inclusieve samenleving bevordert door mensen en gemeenschappen te activeren via sport, met name voetbal.

De activiteiten van de vereniging zijn gericht op het ontwerpen van sport als een middel voor sociale integratie, onderwijs in fair play en respect voor regels en conflictoplossing. Balon Mundial bereikt elk jaar meer dan 2.000 sporters van alle leeftijden en achtergronden met hun projecten.

Hun project New Five championship is een initiatief dat is opgezet door drie rolmodellen binnen de Balon Mundial-gemeenschap. Het is ontstaan uit de persoonlijke behoefte van de meiden om betrokken te raken bij sport en persoonlijke ontwikkeling, wat vervolgens een inspiratie werd voor het activeren van hun leiderschap.

Het project is speciaal ontworpen om een veilige en inclusieve ruimte te creëren waar vrouwen en niet-binaire personen kunnen voetballen. Het is een van de weinige kampioenschappen in Italië, en de enige in de regio Piemonte, die is ontworpen voor een instapdoelgroep.

Het is ook toegankelijk voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Het programma brengt een lage inzet met zich mee in vergelijking met andere competities, waardoor meisjes tegelijkertijd kunnen spelen en werken.

Ze stimuleren actieve betrokkenheid bij de beslissingen en activiteiten van het toernooi. Het meest herkenbare onderdeel van het toernooi is het New Fivə Festival, een trainingsdag waar alle meisjes die in het programma spelen verschillende workshops volgen over psychologisch en fysiek welzijn en workshops om het tactische en technische niveau van het spel te verbeteren.

  1. Urban Youth Games in België: jongeren maken kennis met veel sporten

De Urban Youth Games willen sociale inclusie en eenheid onder jongeren bevorderen. Hun doel is om jongeren te inspireren en motiveren door discussies te voeren, waarden te delen en hun persoonlijke groei te bevorderen door middel van sport.

De organisatie, gestart in Brussel-Molenbeek, biedt kansen voor alle kinderen, inclusief kinderen uit kansarme milieus, migranten en kinderen met een handicap, om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Met dit programma laten ze jongeren kennismaken met nieuwe activiteiten, maar ook met samenwerking en creëren ze een inclusieve en wederzijdse leeromgeving.

Deze aanpak – gestart in 2018 – verenigt de Olympische, Paralympische en Special Olympics-bewegingen in één platform voor jongeren en bevordert “sport voor iedereen”. 2023 markeerde een nieuwe mijlpaal met voor het eerst een nationaal evenement in mei.

  1. Monaliiku SwimPower, Finland: zwemvaardigheid voor migrantenvrouwen

Monaliiku – welzijn en sport voor multiculturele Vrouwen is een NGO die is opgericht in 2009. Hun missie is het bevorderen van gezondheid, welzijn en fysieke activiteiten van vrouwen en meisjes door middel van sport en culturele activiteiten, ongeacht hun religie, huidskleur, seksuele geaardheid of culturele achtergrond.

Hun project SwimPower is een initiatief voor empowerment en de ontwikkeling van vaardigheden voor migrantenvrouwen, waarbij ze de kans krijgen om te leren zwemmen en aan zwemactiviteiten deel te nemen.

In de afgelopen vier jaar heeft Swim Power met succes meer dan 840 migrantenvrouwen geïntroduceerd in zwem- en wateroefenprogramma’s. Van de deelnemers zegt 92% dat ze hun watervrees hebben overwonnen, hebben leren zwemmen of hun vaardigheden hebben verbeterd. Het is een bewuste keuze om juist op zwemvaardigheid en vertrouwen en veiligheid in water in te zetten, in plaats van alleen sociale interactie en plezier zoals vaak gebeurt met dit soort activiteiten. 

Bron: https://sport.ec.europa.eu/news/meet-the-2023-beinclusive-eu-sport-awards-finalists-breaking-barriers


Artikelen uitgelicht


Sport en Europa
nieuwsbericht