Maar met zwemmen heb je ook meteen de sport te pakken die de grootste mentale uitdaging is voor mensen met overgewicht of obesitas.
Zwemmen betekent namelijk je lichaam tonen. Je laten zien in je meest kwetsbare positie, bijna naakt, ten opzichte van een groot publiek. Het begint al met het kleedhokje. Je hebt geen ruimte om je te bewegen. Het bankje dat ook vaak meteen als slot voor de deur dient, is te klein en te iel om op te zitten. Bukken gaat voor mensen met overgewicht moeilijk. Je moet thuis dus al goed nadenken over welke kleren en schoenen je aandoet. Wat gaat makkelijk uit? Waar kan je je in- en uitwurmen in zo’n hokje?
Kleren uit, handdoek af
En dan komt het moment suprême. Je slaat de badhanddoek zoveel mogelijk om je heen en je probeert je lichaam angstvallig achter de tas met kleding te houden. Je opent de deur. De eerste stappen zijn het moeilijkst. “Waar kan ik naar toe zodat ik zo min mogelijk mensen tegenkom?” Je loopt naar de kluisjes en bergt je kleding op. Snel kijk je weer om je heen om je route naar het zwembad te bepalen. Je voelt je opgelaten, zenuwachtig en gehaast. Je ademt snel, je voelt stress, voelt dat mensen hun blikken op jou hebben gericht.
Met snelle kleine stapjes – tegen het uitglijden – loop je door de ontsmettingsbaden naar de grote hal, op zoek naar een zitplaats. Je ziet goedkope plastiek stapelstoelen, kuipmodellen met leuning aan beide zijden. Dat is geen optie. Daar pas je niet in. De ligstoelen zien er zo goedkoop uit dat je ook daar niet op durft te gaan liggen.
“Zodra je in het zwembad bent, voel je je moe, maar ook veilig. Niemand kan je lichaam zien.”
Je kijkt naar een geschikt hoekje, zo dicht mogelijk bij het zwembad, om je handdoek af te doen en weg te leggen. Je hoopt dat ze hem niet weg halen, want eigenlijk mag dat niet. Je handdoek is af, je probeert zo snel mogelijk het zwembad in te komen. Een harde plons zou opvallen, dat wil je niet, dus je probeert er zo geluidloos mogelijk in te glijden.
Escape plan
Zodra je in het zwembad bent, voel je je moe, maar ook veilig. Niemand kan je lichaam zien. De eerste minuten hou je je vast aan de kant of zoek je in het ondiepe water een plekje waar je even onder water kunt gaan zitten uitrusten. De stress verdwijnt heel langzaam, maar de spanning blijft zitten. Je zult er straks ook weer uit moeten. Je kijkt naar de aluminium trapjes. Gaan die je houden? Je vertrouwt het niet. De stenen trap bij het ondiepe gedeelte is een betere optie. Gelukkig. De rest van het plan werk je straks uit.
Je zwemt je baantjes. Het water voelt lekker aan je lichaam. Zwem- en ademritme komen samen en je gaat je steeds sterker voelen. Na een flink aantal baantjes voel je een lome vermoeidheid in je hele lijf. Genoeg geweest. Tijd om eruit te gaan. Je houdt je vast aan de kant en wacht totdat het geschikte moment is gekomen om jezelf het zwembad uit te hijsen. Je bepaalt alvast je route. “Als ik nu dat stenen trapje neem, dan ben ik in 5 stappen bij mijn handdoek en kan ik die om me heen slaan.”
De drukte neemt toe. Er komt net een grote groep met jongens en meisjes aangelopen. Je wacht totdat de groep in het water is gesprongen en van het trapje, jouw trapje, wegzwemt. Dat is het moment. De aandacht van het zwembad is op de luidruchtige jongeren gevestigd. Je loopt zo snel mogelijk naar je handdoek en slaat die om je heen. Even uitrusten op een stoeltje of ligbed gaat niet. Douchen is ook geen optie. Er staat een grote groep jongens onder de douches met elkaar te dollen. Daar ga je echt niet tussen staan.
Vlug pak je je kleding uit het kluisje. Je gaat het kledinghokje in en probeert je aan te kleden in de veel te kleine ruimte. Je raakt weer buiten adem. De vochtige warme lucht doet je weer zweten. Pas als je buiten bent, kom je wat tot rust.
De realiteit
Zwemmen is goed voor je…? Dat kan wel zo zijn, maar op deze manier is het niet leuk.
Een aantal jaren geleden waren er in Nederland best nog een aantal zwembaden die speciale tijden hadden gereserveerd voor mensen met overgewicht of obesitas, waarin zij zonder spanning konden zwemmen. Dat aantal zwembaden is enorm afgenomen: het was bedrijfseconomisch niet aantrekkelijk, subsidies zijn stopgezet.
Als je wel een zwembad kent met speciale uren voor mensen met overgewicht en obesitas, reageer dan even op deze blog en laat een link achter naar de website van het betreffende zwembad. Wat zou het mooi zijn om iedereen met overgewicht of obesitas een overzichtje van zulke baden te kunnen aanbieden.
Herken je dit verhaal of wil je graag je eigen ervaringen of oplossing vertellen, reageer dan ook op deze blog. Want wat zou het mooi zijn als ook wij, mensen met overgewicht en obesitas, met plezier kunnen zwemmen!
Lees ook de andere blogs van Richard op dit platform: