Alles over sport logo

Jouw sportclub rookvrij maken

Stoppen met roken is een grote uitdaging voor iedereen die zelf rookt. Maar ook voor sportverenigingen die hun sporters een rookvrije omgeving willen bieden. We zetten een aantal initiatieven op een rij die jouw club kunnen helpen.

De Rookvrije Generatie

Elke week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken en een aantal duizend door meeroken.

De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) zijn initiatiefnemer van de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. De beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Denk aan schoolpleinen, speeltuinen, maar zeker ook de sportclubs.

Roken en sporten

Drie kwart van de jeugd is lid van een sportvereniging, een plek waar nog altijd veel gerookt wordt. Voor kinderen is het moeilijk om roken te weerstaan als zij anderen zien roken. Zeker als dat iemand is tegen wie zij opkijken, zoals sporters of de trainer. Sporten is gezond, roken past daar niet bij.

Wordt er op jouw sportvereniging buiten nog gerookt? Geef kinderen het goede voorbeeld en zet stappen om jouw club rookvrij te maken. Om het onderwerp binnen het bestuur aan de orde te stellen is er onder andere een gratis stappenplan beschikbaar. Het stappenplan helpt jouw vereniging stapsgewijs op weg naar een rookvrij sportterrein.

Voor sportverenigingen op weg gaan naar een Rookvrij Sportterrein zijn er rookvrij-borden beschikbaar. Meer informatie: www.rookvrijegeneratie.nl/sport. Ook kun je het draagvlak voor een rookvrije club meten bij jouw leden. In het informatiepakket is o.a. een banner, die je op de website van jouw club kunt plaatsen. Jouw leden kunnen via de banner ‘stemmen’ voor een rookvrije club. Zo meet je het draagvlak bij jouw leden. Bekijk hier een instructiefilmpje voor het plaatsen van de banner.

Vanuit het Nationaal Preventieakkoord zijn meer dan 70 organisaties aangesloten om Nederland gezonder te maken. Grote partijen als NOC*NSF en de vijf grote sportbonden (KNVB, KNHB, KNKV, KNLTB en de Atletiekunie) zetten zich in voor rookvrije sportclubs. Ook steeds meer andere organisaties en gemeenten maken het mogelijk om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

Ervaringen sportclubs

Sportverenigingen nemen een belangrijke plaats in in het leven van opgroeiende kinderen. Daardoor hebben clubs een voorbeeldfunctie. Veel clubs zien de voordelen van rookvrij sporten. Een aantal heeft ook al stappen gezet op weg naar een rookvrij sportterrein. De ervaringen met rookvrije sportverenigingen zijn heel positief.

Voetbalvereniging RCL in Leiderdorp is één van die voorlopers. De vereniging besloot eind 2015 om stapsgewijs een rookvrij sportterrein in te voeren. Voorzitter Kees van der Burg: “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen. Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers.”

Ook vader Robert, wiens drie zonen voetballen bij RCL, is trots op zijn club. “We weten allemaal dat kinderen niet gaan roken omdat ze het lekker vinden. Ze willen meedoen of stoer zijn. De vraag is hoe we dat eindelijk eens gaan stoppen. RCL is één van de eerste voetbalverenigingen in Nederland met een rookvrije ambitie. Daar ben ik heel trots op. Het bestuur van RCL durft haar nek uit te steken, en we gaan het als eerste voetbalvereniging van Nederland gewoon doen!”

Rookvrij voorbeeld in Veenendaal

Lees hier hoe de twee voetbalverenigingen DOVO en VRC in Veenendaal het traject om hun sportaccommodatie rookvrij te maken hebben opgezet.

De aanleiding was een mailtje van een ouder, die vroeg of het roken niet aan banden gelegd kon worden bij de voetbalclub. Een terechte opmerking, vonden ze bij VRC. Na het bestuderen van het stappenplan van de Rookvrije Generatie kwam de club via een informatieavond van Sportservice Veenendaal in contact met DOVO, de grootste vereniging van Veenendaal. De clubs besloten samen op te trekken en hebben het project samen opgestart. Dat heeft ervoor gezorgd dat het begrip voor het besluit en de acceptatie ervan nóg beter was. In drie stappen wordt het nieuwe beleid ingevoerd. Stap één ging daarbij in met het versturen van een persbericht. Niet meer roken op de kunstgrasvelden en niet meer roken op alle velden waar kinderen bij zijn, zo luidde die. Fase twee gaat in bij aanvang van het nieuwe seizoen. Niet meer roken op alle velden, of er nou kinderen in de buurt zijn of niet. Stap drie is de laatste fase. Vanaf het volgende seizoen, seizoen 2019-2020, zal er ook op het terras bij de kantine niet meer worden gerookt, op een kleine, afgesloten rookzone na.

Bekijk op dit YouTube kanaal video’s van rookvrije verenigingen, zoal dit goede voorbeeld:

Factsheet Rookvrije sportverenigingen

In 2019 hebben het Amsterdam UMC en Tranzo, Tilburg University een rookvrij beleid op 16 sportverenigingen onderzocht. In de factsheet worden resultaten en tips gepresenteerd, waaronder de onderstaande 7 factoren die van invloed zijn op het succesvol invoeren van een rookbeleid op de vereniging.


Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
public, professional
tips
gezondheidsbevordering, sportbestuur