Alles over sport logo

Voel je je beter over je lichaam als je sport?

Het is mooi als je sport puur omdat je het leuk vindt, er voldoening uit haalt, of omdat je bijvoorbeeld een sportieve vakantie op het oog hebt. Maar voor veel van ons is het toch (ook) ontevredenheid met uiterlijk of gewicht dat de trigger is om te gaan bewegen. Maar gaan we ons inderdaad beter voelen over ons lichaam wanneer we sporten?

Ja! Bewegen zorgt voor een aantoonbaar positievere kijk op je lichaam: mensen die veel bewegen, denken positiever over hun lichaam.

Dat effect begint al na een enkele training, maar het lijkt erop dat als je vaker beweegt, het positieve effect op je lichaamsbeeld groter wordt. We weten (nog) niet of het soort sport dat je doet en hoe lang en zwaar je traint ook van invloed zijn, dus doe vooral wat je leuk vindt!

Het lichaamsbeeld

Je lichaamsbeeld wordt gevormd door (interne) gevoelens en denkbeelden over je uiterlijk; over eigenschappen en vorm, lichaamskenmerken, hoe je lichaam functioneert en eventuele lichamelijke beperkingen. Een verstoord lichaamsbeeld kan je zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde ondermijnen, wat niet enkel vervelend is, maar zelfs kan leiden tot depressies of mindere prestaties je werk of op school.

De kans op een negatief lichaamsbeeld is hoger voor vrouwen dan voor mannen, maar dit verschil lijkt langzaam minder groot te worden, mogelijk als gevolg van de huidige fit-trends en schoonheidsidealen.

Waarom helpt bewegen zo goed?

Een voor de hand liggende verklaring, is dat van sporten je lichaam echt kan veranderen. Door te sporten en zo eventueel gewicht kwijt te raken of juist spiermassa op te bouwen, ga je er daadwerkelijk anders uitzien.

Maar ook mensen die niet afvallen, sterker of fitter worden hebben een beter gevoel over zichzelf als ze hebben gesport. Er zijn dus nog andere redenen waarom je lichaamsbeeld verbetert wanneer je meer gaat bewegen. Je krijgt door sporten bijvoorbeeld een beter gevoel over je vaardigheden. Je voelt je sterker, fitter of je hebt meer zelfvertrouwen, omdat je iets hebt gedaan waarvan je eigenlijk dacht het niet te kunnen.

Tenslotte kunnen sociale contacten ook invloed hebben op je lichaamsbeeld. Via sport kan je meer en/of betere relaties opbouwen met anderen en dit werkt positief. Het bewegen zelf is dan niet eens zo doorslaggevend.

#Fitspo

Naast alle positieve effecten, is er ook een kleine kanttekening. Namelijk: social media.

Platformen als Instagram staan vol met #fitspo: foto’s van getrainde lichamen, killer workouts en ‘motiverende’ quotes. Vaak ligt de nadruk hier evenveel – of meer – op uiterlijk als/dan op gezondheid.

Fitspo kan even wat motivatie opleveren, maar kan, zeker op de lange termijn, ook juist averechts werken. Het kan schuldgevoelens oproepen (bijvoorbeeld over een gemiste workout), of je het gevoel geven dat het nooit goed genoeg is.

Dus: laat je niet voor de gek houden door social media en vertrouw vooral op jouw eigen doelen en intrinsieke motivatie om gemotiveerd te blijven!

Meer weten over intrinsieke motivatie en waarom dit zoveel effectiever is op de lange termijn dan motivatie die je van buitenaf haalt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om het komende artikel over dit onderwerp niet te missen!

Meer lezen? Vind publicaties over zelfbeeld in de Kennisbank Sport en Bewegen.


Gezonde leefstijl
public
feiten en cijfers
gezondheidsbevordering