Periostitis is een overbelasting van het bot of botvlies. Tegenwoordig wordt over Medial Tibial Stress Syndromen (MTSS) gesproken. In de volksmond wordt dit ook wel shinsplints of springschenen genoemd. Artsen zijn het er niet helemaal over eens wat precies de oorzaak is. Springschenen is eigenlijk een verzamelnaam voor klachten aan de schenen die ontstaan door overbelasting.
Springschenen
Springschenen gaan gepaard met een zeurende of stekende pijn aan de binnenkant van het onderste deel van de schenen. De pijn ontstaat tijdens het trainen en verdwijnt meestal na een poosje rust. Na verloop van tijd houdt de pijn langer aan, en als het ernstiger wordt, verdwijnt die helemaal niet meer.
Ontstaan van springschenen
Periostitis ontstaat vaak door overbelasting. Specifieke factoren die tot springschenen kunnen leiden zijn:
- veel lopen en dan ook nog op harde ondergrond
- een piekbelasting of plotselinge toename van de belasting
- veel springen (landen) en draaien
- een verkeerde stand van de voeten (doorgezakte voeten, X-benen)
- onvoldoende kracht en stabiliteit van de bovenbeen en heupspieren
- een beenlengteverschil
- overgewicht
Behandelen, naar een dokter of rust nemen?
Als je pijn hebt, moet je tijdelijk stoppen met trainen. Door de belasting terug te brengen, voorkom je dat de blessure langdurig wordt en kunnen de klachten verdwijnen. Na een periode rust is het belangrijk langzaam op te bouwen. Doe dat niet tijdens een gewone training. Want dan ben je snel geneigd te veel te doen.
Pijn is een goede graadmeter, maar het vervelende bij springschenen is dat de pijn vaak na afloop van de belasting ontstaat. Komen de klachten snel terug, dan is het raadzaam naar een arts te gaan. Die gaat kijken naar de oorzaken en zal ook het schoeisel checken. Zit er voldoende demping in? En geven ze voldoende steun? Een fysiotherapeut kan de kuitspieren soepeler maken en oefeningen geven om de stabiliteit vergroten.
Voorkomen van springschenen
Een paar tips die helpen springschenen te voorkomen:
- zorg voor een goede warming up
- variatie in een training is belangrijk
- verdeel trainingen goed over de week
- kies voor een zachte ondergrond
- zorg voor goed schoeisel
- bouw de trainingsbelasting altijd geleidelijk op
- doe eventueel oefeningen om de kracht en stabiliteit van de beenspieren te vergroten.
Foto: Shin Splints