Bewegen is goed voor je gezondheid; dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Bovendien kan het de extra kilo’s op afstand houden die sommige mensen tijdens het stoppen aankomen. Maar er zijn meer manieren waarop sport het stoppen makkelijker maken, zowel direct als indirect. Lees mee en laat ons weten wat jou heeft geholpen!
Andere gewoonte, hetzelfde effect
Als je sport, maakt je lichaam stofjes aan die vergelijkbaar zijn met nicotine. Bovendien activeert beweging dezelfde feel good-gebieden in je hersenen als nicotine. Op deze manier kan sport de lichamelijke behoefte aan een sigaret verminderen of zelfs wegnemen.
Intensieve inspanning is hierbij het meest effectief, maar dat kan natuurlijk niet op elk moment. Gelukkig helpen ook kleine beetjes. Je kunt handig gebruikmaken van beweging door bijvoorbeeld:
- een half uurtje te fietsen voorafgaand aan een feestje waar je normaal een sigaret op zou steken (het effect van het sporten duurt circa vijftig minuten);
- op kantoor een serie squats of push-ups te doen als je merkt dat je neigt naar een sigaret;
- je dag te starten met een korte wandeling, al is het maar 15 minuten.
Minder stress
Voor veel mensen is roken een manier om te ontstressen. Stoppen levert vaak juist extra stress op. Door te sporten, kun je je stress-levels onder controle houden. Ook dit heeft weer te maken met het feel good-stofje endorfine, dat vrijkomt als je sport. Bovendien werkt sport ontspannend en kan het een moment zijn om je hoofd even leeg te maken. Een intensieve training vergt vaak zoveel aandacht dat je even geen energie meer over hebt om aan andere dingen te denken, of dat nu je stressvolle werkdag of de trek in een sigaret is.
Beter slapen
Een van de vervelende bijwerkingen van stoppen met roken, is dat je vaak slecht slaapt. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen door regelmatig te sporten of in ieder geval te bewegen. Want beweging bevordert een gezonde nachtrust. Een avondwandeling, een yogales, een stukje fietsen of gewoon een workout thuis: het helpt allemaal. Sport wordt zelfs bij klinische behandelingen tegen insomnia (slapeloosheid) ingezet als natuurlijk middel om slaap te bevorderen.
Een beter humeur
Iedereen die tijd heeft doorgebracht met een stoppende roker, weet dat stoppen niet bepaald wonderen doet voor je humeur. Gelukkig komen hier die prettige endorfinen weer goed van pas. Dankzij die stofjes verbetert sporten dus je humeur. We durven natuurlijk niet te beloven dat je direct het zonnetje in huis wordt in die eerste sigaretloze weken, maar regelmatig bewegen kan hierbij zeker helpen. Bijkomend voordeel: ook na deze pittige weken blijft je humeur (en dus ook je omgeving) van je sportieve inzet profiteren!
Minder eetlust
Veel mensen die roken komen aan op het moment dat zij hiermee stoppen. En dat is niet zo gek. De nicotine in sigaretten onderdrukt namelijk je eetlust. Valt dit weg, en heb je bovendien meer stress, slaap je slecht en ben je op zoek naar afleiding nu je er geen sigaret meer bij kan pakken, dan is de kans groot dat je te veel gaat eten.
Maar er is ook goed nieuws. Hoewel je het in eerste instantie misschien niet zou denken, kan sport je eetlust ook onderdrukken. Dit proces is wel een beetje ingewikkeld. Er zijn namelijk meerdere hormonen die beïnvloeden hoeveel honger je hebt. Sommige van deze hormonen worden meer aangemaakt door te sporten, anderen juist minder. Dit heeft allemaal te maken met de intensiteit waarmee je sport, hoe lang je sport en het type sport dat je doet. Dit verklaart dat je soms toch met een rommelende maag thuiskomt na een uurtje zweten, maar het neemt niet weg dat beweging ook juist kan helpen bij het verminderen van je eetlust.
Wist je dat..
Sport je zelfdiscipline kan verbeteren?
Maar welke sport is dan het best om dat te doen? Kort gezegd lijkt onderzoek erop te wijzen dat sport waarbij gewicht betrokken is je eetlust meer onderdrukt dan sport zonder gewicht. Dit betekent niet dat je per se krachttraining moet doen: touwtje springen bijvoorbeeld werkt beter dan fietsen, want je belast je lichaam dan met je eigen gewicht. Kortom, als je alleen naar intensiteit kijkt, geldt dat een intensieve training mét gewicht je eetlust het meest remt.
Dit effect is echter tijdelijk. Na een uur, of misschien twee, zal je alsnog behoorlijke honger krijgen. Wat daarom nog belangrijker is, is het effect van sport op de sensoren in je lichaam die aangeven wanneer je vol zit. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je na een diner met buikpijn naar huis gaat, of misselijk beseft dat die laatste helft van de zak chips toch echt te veel was. Dit kan komen doordat je wat out of touch bent met je lichaam en niet meer goed aanvoelt wanneer je genoeg hebt gegeten. Regelmatig sporten heeft hier een langdurig, positief effect op. Doordat je beter aanvoelt wanneer je genoeg hebt gehad, is de kans dat je teveel eet kleiner.
Stabiel gewicht
Op gewicht blijven is in theorie heel simpel: eet niet meer dan je verbrandt. In de praktijk kan dat echter behoorlijk lastig zijn. Dagelijks sporten of bewegen zorgt ervoor dat je (net iets) meer energie verbrandt en dus ook net iets meer kan eten zonder aan te komen. Zo helpt het je jouw gewicht stabiel te houden. Zorg er dan wel voor dat je na het sporten niet extra veel eet, want dan verdwijnt dat effect natuurlijk.
Mensen die stoppen met roken, komen gemiddeld 4 kilo aan zegt het Voedingscentrum. Hoe begrijpelijk het ook is dat je dat wilt voorkomen, is dit niet het moment om je te richten op afvallen en je gewicht. Het afleren van één gewoonte vergt al genoeg aandacht en energie. Is het ergste ongemak van het stoppen met roken weg en heb je jezelf ondertussen aangeleerd om regelmatig te bewegen? Dan is dat een beter moment om de balans op te maken en te overwegen of het nodig is wat kilo’s kwijt te raken. Je kan dan wat intensiever gaan sporten, je voeding aanpassen en bijvoorbeeld volgens dit stappenplan aan de slag gaan.
Wist je dat..
Sport, net als nicotine, je stofwisseling kan versnellen? Met name krachttraining heeft dit effect.
Stoppen: ook jij kan het!
Wil je stoppen met roken of ben je zelfs al gestopt? Dan ben je al een eind op weg. Hoe moeilijk het ook is: ook jij kan het. En beweging kan je hierbij dus een handje helpen. Hopelijk helpen deze tips jou of rokers in je omgeving om te stoppen én dat vol te houden. Wat zijn jouw ervaringen met sporten, bewegen en het stoppen met roken? Laat het ons weten!