Alles over sport logo

Peutersport: plezier, bewegen en leren

Je zou ze bijna over het hoofd zien, wat sport betreft. Maar dreumesen en peuters hebben wel degelijk belang bij – en plezier in – sportief bewegen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig van alles op gebied van peutersport. Wel eens gehoord van tuimeljudo, of peutervoetbal?

Je hebt kinderen die, zonder dat je ze hoeft te stimuleren, een natuurlijke neiging hebben om te bewegen en zichzelf uit te dagen op het gebied van balans, snelheid of behendigheid. Zelfs op heel jonge leeftijd. Ze zien een bal en rennen er non-stop achteraan. Of ze zien iemand hockeyen en willen het meteen zelf proberen.

Sophie is zo’n kind. Voordat ze één jaar was, maakte ze haar eerste koprol. Toen ze twee werd, liep ze voor- en achteruit over richels alsof het evenwichtsbalken waren. En een halfjaar later graaide ze op een speelplaats enthousiast de hockeystick van een jongetje uit zijn handen. De bal sloeg ze in een keer goed weg.

Genoeg beweging voor kinderen kan lastig zijn. Waar loop jij als ouder tegenaan?

Dit vroeg Kenniscentrum Sport in maart 2019 via deze website en social media. Er werden 87 vragen gesteld. Het blijkt dat ouders vooral op zoek zijn naar tips om bewegen te stimuleren en naar kennis over wat goed is voor de ontwikkeling van hun kind met betrekking tot sport en bewegen. Lees meer over de vragen die zijn gesteld en krijg meteen wat tips!

Je peuter stimuleren

‘Nou,’ denk je misschien, ‘dat wordt later vast een fanatiek sportmeisje, hopelijk heeft ze een moeder die veel met haar aan beweging doet.’ Het is waar dat je hierbij als moeder veel kunt betekenen voor je kind. Je zoon of dochter stimuleren en uitnodigen om te bewegen is belangrijk. Dat geldt ook zeker voor kinderen die uit zichzelf minder initiatief- of vindingrijk zijn, op het gebied van motoriek.

Maar wist je dat er voor kinderen jonger dan vijf jaar veel activiteiten worden georganiseerd die zijn gebaseerd op ‘echte’ sporten? Het bekendst is waarschijnlijk baby- en peuterzwemmen. Maar er is veel meer. Van voetbal tot hockey en van judo tot yoga – er bestaat een speciale variant voor de kleintjes. Het idee: kinderen op een speelse manier veel en gevarieerde bewegingen en vaardigheden aanleren. De nadruk ligt meestal op coördinatie en motoriek, maar vooral ook op plezier. Als moeder blijf je gewoon aanwezig.

Leren door bewegen

Behalve leuk, is spelenderwijs leren bewegen ook belangrijk voor jonge kinderen. Voor hun coördinatie en zelfvertrouwen. En voor het leren van dagelijkse dingen, zoals kruipen, zelf eten of de trap op klimmen. Maar ook voor hun ontwikkeling op sociaal-emotioneel en cognitief gebied. Denk aan taal. Kinderen leren begrippen als boven, achter, links en rechts het beste door middel van bewegen.

Sophie is nu drie en gaat binnenkort naar haar eerste ‘echte’ hockeyles – bij Panasj, een hockeyschool voor jonge kinderen die in verschillende steden wordt aangeboden. Maar op die leeftijd heeft niet ieder kind al een duidelijke voorkeur. Logische vragen zijn dan ook: welke activiteit past bij mijn kind? Vanaf welke leeftijd kan een bepaalde sport? En: wat zijn de mogelijkheden bij mij in de buurt?

Welke sport kies je?

Waarschijnlijk ken je je zoon of dochter goed genoeg om een inschatting te kunnen maken welke soort beweging hem of haar aanspreekt. Meestal heb je zelf ook een voorkeur voor bepaalde sporten. Verder heeft het dichtstbijzijnde Centrum voor Jeugd en Gezin in veel gevallen informatie over activiteiten voor nul- tot vijfjarigen. Maar denk ook aan buurthuizen, lokale sportverenigingen, consultatiebureaus en (ouders van) sommige peuterspeelzalen. Het belangrijkst is: als je kind er plezier aan beleeft, is het altijd goed.

Hieronder vind je een lijst met voorbeelden van peutersporten. Deze is niet compleet. Er zijn nog meer voorbeelden te bedenken. Weet jij nog een leuk voorbeeld van een peutersport of activiteit die zich richt op de allerkleinsten? Laat het ons weten en reageer onderaan deze pagina!

Voorbeelden van sporten voor peuters

Bootcamp (vanaf 6 maanden)

Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen meedoen aan bootcamp van hun ouders. Heel jonge kinderen worden als ‘equipment’ gebruikt voor ouders. Iets oudere kinderen worden spelenderwijs betrokken bij de oefeningen.

Dans (vanaf 2 jaar)

Stimuleert gevoel voor ritme, creativiteit en evenwichtsgevoel. Informeer bij balletscholen, buurthuizen of peuterspeelzalen naar lessen voor peuters.

Gymnastiek (vanaf 4 maanden)

Stimuleert o.a. motorische vaardigheden, zelfstandigheid en ruimtelijk inzicht. De activiteiten zijn afgestemd op de levensfase van je baby, dreumes of peuter. Voorbeeld: www.thelittlegym.com.

Aapjeskooi is een andere aanbieder van dreumes-, peuter- en kleutergym, waarin spel en dans terugkomen. De lessen worden momenteel gegeven op verschillende locaties in Utrecht, Amsterdam en de bollenstreek. Kinderen leren bij Aapjeskooi op een fantasierijke en uitdagende manier de basis van het bewegen, zoals rollen, klimmen, steunen, springen, hangen en dansen. De lessen zijn op woensdag-, vrijdag- of zaterdagochtend. Kijk voor meer informatie en het actuele rooster op www.aapjeskooi.nl.

Hockey (vanaf 3 jaar)

Stimuleert coördinatie, behendigheid en balans. Verschillende hockeyclubs bieden mogelijkheden vanaf 3 jaar. Er zijn ook speciale hockeyscholen. Voorbeeld: www.panasj.nl.

Judo (2,5 tot 4 jaar)

Stimuleert motoriek, coördinatie en sociale ontwikkeling. Activiteiten: o.a. rennen, rollen, kruipen, hinkelen en valbreken. Informeer bij sportscholen bij jou in de buurt die aan judo doen (of een andere zelfverdedigingssport).

Tennis (vanaf 3 jaar)

Nog niet zo algemeen. Een van de uitzonderingen is een sportschool die tennisgerelateerde lessen aanbiedt voor echte kleintjes in verschillende steden. Voorbeeld: www.davidlloyd.nl.

Voetbal (van 2 tot 5 jaar)

Op verschillende locaties in Nederland wordt de speelmethode ‘voetjebal’ aangeboden. Met speciale materialen, spelletjes en muziek. Lees op Tym de ervaringen van een trainer in peutervoetbal. Voorbeeld: www.voetjebal.nl.

Yoga (vanaf 2 jaar)

Stimuleert ontspanning, concentratie, zelfbewustzijn, lichaamshouding en emotionele groei. Informeer bij yogastudio’s, peuterspeelzalen en buurtscholen voor mogelijkheden bij jou in de buurt.

Foto: Daniel Andersson


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jonge kinderen
public
tips
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid