Alles over sport logo

Ik heb pijn aan mijn sleutelbeen. Wat nu?

Pijn aan of last van je sleutelbeen kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen veroorzaakt een breuk of ontwrichting (het uit de kom staan) de pijn. Sleutelbeenblessures komen veel voor bij kinderen die vallen tijdens het spelen of tijdens het bewegingsonderwijs. Maar ook bij wielrenners en paardrijders. Lees onder andere meer over hoe je een sleutelbeenblessure herkent en behandelt.

Een sleutelbeenblessure herken je als volgt:

  • Je loopt een sleutelbeenblessure meestal op door een val op je schouder of sleutelbeen tijdens het sporten. Bij kinderen gebeurt dit meestal tijdens het spelen of gymen.
  • Een sleutelbeen dat is gebroken of uit de kom is geraakt, doet veel pijn en is ook daaraan te herkennen.
  • Je herkent een gebroken sleutelbeen direct aan een stand van het sleutelbeen, die anders is dan normaal.

Verwar een sleutelbeenblessure niet met een schouderblessure. Bekijk het filmpje om te zien wat er in het lichaam gebeurt bij een sleutelbeenblessure.

Wat je direct moet doen bij pijn aan het sleutelbeen

Een sleutelbeenblessure moet je altijd direct door een arts laten beoordelen.

  • Ga na het oplopen van je blessure naar een huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Hier kun je op eigen gelegenheid naartoe als dat gaat.
  • Ondersteun onderweg je arm in een positie die het prettigst aanvoelt, totdat je professionele hulp krijgt.
  • De huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp bepaalt hoe je blessure wordt behandeld. Als het nodig is, kunnen zij je doorverwijzen naar een specialist. De kans is groot dat je arm ter plekke in een mitella wordt gelegd, die je dan tot drie weken moet dragen.
  • Heb je een ingewikkelde breuk of ontwrichting aan je sleutelbeen opgelopen? Dan is vaak een operatie nodig. Je arts adviseert je hierover. Een operatie is bij de meeste sleutelbeenblessures gelukkig niet nodig.

Wat je moet doen op langere termijn

Om goed te kunnen herstellen, is het belangrijk dat je het advies van je arts opvolgt. In de ene situatie kan het bijvoorbeeld nodig zijn om je gewricht zo veel mogelijk te ontlasten en rust te houden. Terwijl het in een andere situatie weer herstellend werkt als je oefeningen doet (bijvoorbeeld het maken van draaibewegingen met je schouder).

Wil je weer gaan sporten?

Een eenvoudige sleutelbeenblessure geneest zonder operatie volledig in vier tot zes weken. Een ingewikkelde sleutelbeenblessure duurt vaak langer. Wil je weer gaan sporten? Overleg altijd eerst met je arts of je al kunt beginnen. Als dit nu nog niet kan, vraag je arts dan wanneer het wel kan.

Meer informatie


Onderwerpen

Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
public, professional
tips
blessures