Het is geen onbekend beeld; sporters die in volle sprint ineens naar hun hamstring grijpen. Het oplopen van een hamstringblessure is op zichzelf al een pijnlijke ervaring, maar lang uit de roulatie zijn is vaak een grotere kwelling. De hersteltijd van een hamstringblessure kan namelijk oplopen tot enkele maanden, en deze kan nogal variëren tussen sporters.
Het is voor zowel een sporter als zijn begeleiders nuttig om te weten hoe lang het herstel gaat duren, zodat iedereen zich daar op in kan stellen. Uit eerder onderzoek naar het moment van terugkeer na een spierblessure bleek dat een dergelijke voorspelling geen sinecure is. Om een gefundeerde uitspraak te doen over de voorspellende waarde van verschillende tests, heeft een groep Nederlandse onderzoekers na hun eerdere onderzoek nu een literatuurstudie uitgevoerd.
Weinig houvast
Er zijn geen objectieve klinische tests die de hersteltijd van een hamstringblessure goed kunnen voorspellen. Zo blijkt er bijvoorbeeld geen of nauwelijks bewijs te bestaan dat de ernst van de blessure of de aanwezigheid van een bloeduitstorting iets zegt over de hersteltijd. Daarnaast blijken de maximale spierkracht en de flexibiliteit van het kniegewricht ook geen betrouwbare uitkomstmaten als het gaat om het voorspellen van de hersteltijd. Dit blijkt uit de analyse van de resultaten van zestien studies.
Er is redelijk bewijs dat de ervaren pijn en de verwachting die een sporter heeft over de hersteltijd, uitkomstmaten zijn die de hersteltijd kunnen voorspellen. Deze subjectieve uitkomstmaten zijn de enige twee factoren die een indicatie vormen van de werkelijke hersteltijd.
Het lijkt erop dat het type sport en de getraindheid niet van invloed zijn op de hersteltijd van een hamstringblessure. Hetzelfde geldt voor de leeftijd van de sporter.
Conclusie
Om iets te kunnen zeggen over de hersteltijd van een hamstringblessure lijkt het verstandig om het gevoel van de sporter te volgen. Zowel de ervaren pijn als de verwachting die een sporter heeft van de hersteltijd blijken de werkelijke hersteltijd redelijk goed te herstellen. Hoewel het overgrote deel van het geanalyseerde onderzoek van matige kwaliteit is, lijkt het erop dat geen enkele klinische test iets nuttigs kan zeggen over de werkelijke hersteltijd.
Bron
- Schut L, Wangensteen A, Maaskant J, Tol JL, Bahr R, Moen M (2016) Can clinical evaluation predict return to sport after acute hamstring injuries? A systematic review. J. Sports Sci. Med., Epub ahead of print, DOI: 10.1007/s40279-016-0639-1