Alles over sport logo

Feit of Fabel: blessures bij voetbal op kunstgras of natuurgras

Krijg je van voetballen op kunstgras meer blessures? Nee, dat is een fabel. Diverse internationale onderzoeken laten zien dat er geen verschil is in het aantal blessures door te spelen op kunstgras of natuurgras.

In het seizoen 2015/2016 speelde het betaald voetbal in Nederland voor het eerst in haar geschiedenis meer wedstrijden op kunstgras dan op natuurgras. Toch spelen profvoetballers over heel de wereld liever op natuurgras dan op kunstgras. Uit Europese enquêtes onder profvoetballers blijkt dat 70 tot 90 procent van de spelers negatief tegenover kunstgras staat. Ook in het Nederlands betaald voetbal is de waardering voor kunstgras lager dan voor natuurgras. ‘Je hebt meer kans op blessures’, zeggen de tegenstanders van kunstgras. Maar spelen op kunstgras geeft geen hogere kans op blessures dan spelen op natuurgras, volgens de laatste internationale onderzoeken.

Blessures waren lager of bleven gelijk

Die onderzoeken zijn uitgevoerd bij professionele teams en jeugdteams, onder mannen en vrouwen, gedurende trainingen en gedurende wedstrijden. Ook in Nederland is onderzoek gedaan naar blessuregevoeligheid op de verschillende type velden. Onderzoekers volgden vijf teams uit de Eredivisie, drie teams uit de Jupiler League en twaalf jeugdteams gedurende zeventien speelweekenden. Hieruit bleek dat het aantal blessures aan de onderste ledematen bij de volwassen spelers lager was op kunstgras dan op natuurgras. Bij de jeugdspelers was het aantal blessures gelijk.

Lees het volledige rapport met alle onderzoeken, feiten en cijfers

Invloed kunstgras op voetbalspel

Ook blijkt dat 50 tot 90 procent van de Europese profspelers vindt dat kunstgras een negatief effect heeft op de kwaliteit van het spel. Uit Zweeds onderzoek onder mannelijke en vrouwelijke profvoetballers blijkt inderdaad dat het aantal slidings op natuurgras lager was. Ook bleek het aantal passes op natuurgras hoger. Daarnaast vonden spelers op kunstgras de balcontrole slechter en de fysieke inspanning groter.

Actuele discussie over veiligheid kunstgras

De discussie over kunstgras gaat sinds eind 2016 niet alleen over blessures en de invloed op het voetbalspel. Het gaat ook over de veiligheid van kunstgrasvelden met rubberkorrels.

Lees hier de laatste resultaten van onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed.

Conclusie

We concluderen dat profspelers meer waardering hebben voor een natuurgrasveld, dan voor een kunstgrasveld. Ook lijkt kunstgras een licht, nadelig effect op het spel te hebben. Echter: het beeld dat je van spelen op kunstgras meer blessures krijgt, is onjuist.

Lees het volledige rapport met alle onderzoeken, feiten en cijfers.


Onderwerpen

Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Voetbal
public, professional
feiten en cijfers
blessures