Stel je eens voor. Je hebt een drukke baan, kinderen en een rijk sociaal leven. Desondanks heb je besloten tussen de bedrijven door meer te gaan bewegen. De eerste stap is gezet: je hebt hardloopschoenen aangeschaft en gebruikt ze ook. Nu is het een kwestie van volhouden. Maar dat is voor veel beginnende hardlopers een moeilijke opgave. De twee belangrijkste redenen om ermee te stoppen zijn blessures en gebrek aan motivatie, wijst onderzoek uit van lector Move to Be Steven Vos. In technologie ziet hij mogelijkheden om ongebonden recreatieve lopers te ondersteunen en gemotiveerd te houden.
Wil jij beginnen met hardlopen of loop je al hard? En wil je slim trainen om blessures te voorkomen? Bekijk dan de Runfitcheck van VeiligheidNL, een hardlooptool die je adviezen en tips op maat geeft.
Mobiele applicaties voor recreatieve hardlopers
Binnen het Fontys-lectoraat komen ontwerpers, gedrags- en bewegingswetenschappers samen om slimme oplossingen te ontwikkelen die duurzaam en verantwoord sporten bevorderen. De Inspirun, een gepersonaliseerde hardloopapp voor smartphones, is daar een mooi voorbeeld van. Het programma geeft feedback op maat en maakt persoonlijke trainingsschema’s afgestemd op het doel en de fysieke mogelijkheden van de gebruiker.
De doelgroep weet er wel raad mee; apps zijn razend populair bij beginnende hardlopers. Meer dan de helft van de Nederlandse deelnemers aan recreatieve loopevenementen gebruikt mobiele applicaties om snelheid en afstand bij te houden, blijkt uit diverse studies. “Mensen monitoren snelheid en afstand, maar vergeten de hartslag”, zegt Vos. “Om verantwoord te sporten is het belangrijk de hartslag mee te nemen.”
De Inspirun gebruikt gps-informatie verbonden aan een hartslagmeter en koppelt op basis van die gegevens terug of iemand zachter of juist harder moet gaan lopen. Het concept van de Insprirun wijkt daarin fundamenteel af van apps als Runkeeper en Strava die slechts gegevens registreren. Vos: “Het gaat hier om een digitale coach die leert van de gebruiker door het trainingsschema na elke trainingssessie aan te passen.”
Gepersonaliseerde coaching
Voor je begint vraagt de app eerst naar persoons- en belevingskenmerken en loopgedrag om een snelle profielschets van de gebruiker te maken. Het is mogelijk sporters op basis van leefstijl en motieven in te delen in verschillende types, die elk hun eigen behoeften en opvattingen over sport hebben. “We onderscheiden de sociaal competitieve loper, de individuele competitieve loper, de gezelschapsloper en de individuele fitnessloper”, legt Vos uit. “Vooral de laatste twee typen zijn vatbaar voor het wegvallen van motivatie. Zij scoren in tegenstelling tot de competitieve types minder hoog op de schaal hardlopersidentiteit.”
De competitieve loper krijgt andere feedback dan de gezelschapsloper. Maar de app dient voor iedereen hetzelfde doel: motiveren. Of Inspirun daadwerkelijk vermarkt gaat worden, weet Vos niet. “We hebben nu een systeem dat werkt, maar er is een langere periode van validatie nodig voor we de volgende stap kunnen zetten.”
Voor iedereen een app
Parallel aan de Inspirun ontwikkelt Vos in samenwerking met een multidisciplinair consortium van kennisinstellingen en werkveldpartners ook een online ‘beslistool’ die minder ervaren sporters helpt kiezen uit de honderden bestaande sportapps. De tool – waarvan de verschijningsvorm nog onbekend is – moet hardlopers, maar ook andere ongebonden sporters als wandelaars en fietsers, matchen aan een specifieke app. Vos betwijfelt of (potentiële) sporters zelf kunnen afwegen wat het best bij hen past. Voor de gezelschapsloper is een app gericht op het monitoren van prestaties minder geschikt. Zij hebben meer aan iets dat community building stimuleert.
Beide app-projecten zijn erop gericht mensen in beweging te houden. Vos: “Na het nemen van die eerste stap om te gaan sporten, willen we hen daar houden. Met gepersonaliseerde en/of passende apps kunnen we mensen op maat bedienen in hun eigen omgeving op het moment dat het best voor hun past.”
Andere onderzoeksprojecten binnen het lectoraat Move to Be:
- Het samenwerkingsproject ‘KEIGAAF’ richt zich op beweging bij kinderen uit kansarme gezinnen. Door de interactie tussen de fysieke en de sociale leefwereld van kinderen te versterken, zullen kinderen naar verwachting actiever worden en wordt de (kansarme) buurt meer leefbaar, wat bijdraagt aan het verkleinen van leefstijl gerelateerde gezondheidsverschillen.
- In ‘Lesson Study: Samen kom je verder’ wordt de effectiviteit van Lesson Study als een methodiek voor docentprofessionalisering van docenten Lichamelijke Opvoeding (LO) onderzocht.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen met lectoren die deel uitmaken van het Lectorenplatform Sport & Bewegen. Lees ook de andere artikelen uit deze reeks.
- Beweegparcours meet motorische vaardigheid binnen één minuut
- Een beweegprogramma voor meer vitaliteit
- Grensoverschrijdend gedrag: het andere gezicht van sport
- Tablets, camera’s en video’s in de gymles
- Gelijke sportmogelijkheden voor kinderen met een beperking
- Sportadvies op maat voor kinderen
Lectorenplatform
Alles over praktijkgericht onderzoek vind je op het lectorenplatform: Sportenbeweegonderzoek.nl.
Contactgegevens lectoraat Move to Be
Fontys Sporthogeschool
Theo Koomenlaan 3, 5644 HZ Eindhoven
Email
www.lectoraatmovetobe.nl