Een volwassene heeft een gezond gewicht als de uitkomst van dit rekensommetje tussen de 20 en 25 ligt. Voor kinderen zijn de limieten anders dan voor volwassenen. Dat komt door de andere hoeveelheid vetweefsel van kinderen ten opzichte van volwassenen. Ook is de BMI bij kinderen afhankelijk van het geslacht van je kind.
Genoeg beweging voor kinderen kan lastig zijn. Waar loop jij als ouder tegenaan?
Dit vroeg Kenniscentrum Sport in maart 2019 via deze website en social media. Er werden 87 vragen gesteld. Het blijkt dat ouders vooral op zoek zijn naar tips om bewegen te stimuleren en naar kennis over wat goed is voor de ontwikkeling van hun kind met betrekking tot sport en bewegen. Lees meer over de vragen die zijn gesteld en krijg meteen wat tips!
BMI test voor kinderen
Wil jij weten of je kind een gezond gewicht heeft? Doe dan eens deze BMI test voor kinderen. Op de site van het Voedingscentrum kun je in een overzichtelijke tabel beoordelen wat de BMI van je kind betekent.
Twijfel bij gezond gewicht
Er zit nog wel een addertje onder het gras. Uit onderzoek van The Mayo Clinic (2014) is namelijk gebleken dat kinderen met een gezond gewicht volgens de BMI methode in 25% van de gevallen wél een te hoog vetpercentage hebben. En hieruit kunnen vervelende obesitas-gerelateerde aandoeningen als hart- een vaatziekten voortkomen. Een gezond gewicht betekent dus niet automatisch ook een gezonde lichaam!
Meetindicatoren naast BMI
De BMI maakt geen onderscheid tussen spiermassa, skeletgewicht en vetpercentage en houdt geen rekening met de groei die kinderen doormaken. Daarom ontstaan steeds meer geluiden om naast de BMI ook andere indicatoren te gebruiken, zoals de buikomvang en het vetpercentage. Het vetpercentage kan men bepalen door middel van een huidplooimeting of via elektrodiagnose. Daarmee meet men hoe snel een elektrisch stroompje door het lichaam gaat. De buikomvang is eenvoudig zelf te meten.